Ambassadeur weg wegens huwelijk met antisemiet

SOFIA, 28 MAART. De Bulgaarse ambassadeur in Zwitserland is ontslagen wegens haar huwelijk met een antisemiet.

De regering in Sofia meldde gisteren dat de ambassadeur, Elena Kirtsjeva, de instructies van de regering heeft genegeerd en het imago van Bulgarije in het buitenland heeft geschaad door haar recente huwelijk met Petar Hadzjidimitrov. Hadzjidimitrov, die sinds 1974 in Zwitserland woont, is berucht om zijn antisemitische uitlatingen, zijn bewondering voor Hitler en zijn ontkenning dat de nazi's miljoenen joden hebben vermoord. “Natuurlijk hebben we ons gedistantieerd van de opvattingen van deze man. Voor alles willen we de goede relaties met Zwitserland bewaren”, aldus de bekendmaking in Sofia. Het huwelijk was des te pijnlijker voor de Bulgaren omdat Bulgarije met Denemarken het enige land in het door de Duitsers bezette Europa is geweest dat zich actief heeft ingespannen om zijn joden te beschermen tegen de nazi's. (Reuter)