Alcatel boekt verlies van 8 miljard gulden

ROTTERDAM, 28 MAART. Het Franse transport-, telecom- en elektronicaconcern Alcatel Alsthom heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van 25,6 miljard franc (8,4 miljard gulden). Een jaar eerder behaalde het concern nog een winst van 3,6 miljard franc (1,2 miljard gulden).

Met het resultaat over 1995 kent Alcatel de twijfelachtige eer het grootste verlies uit de geschiedenis van het Franse bedrijfsleven te hebben behaald. Het Nederlandse record, 4,2 miljard gulden, kwam in 1990 voor rekening van Philips, dat ongeveer even groot is als Alcatel.

Het verlies van het Franse concern is groter dan financiële analisten hadden verwacht. Over de eerste helft van 1995 rapporteerde het nog een verlies van 390 miljoen gulden, hoofdzakelijk te wijten aan de slechte gang van zaken in de kabel- en telecommunicatiedivisies. Analisten wrijven Alcatel aan te traag te reageren op de snelle verandering van de Europese telecommunicatiemarkt, waar staatsbedrijven hun monopolie verliezen en agressieve particuliere ondernemingen binnendringen.

President-directeur Serge Tchuruk kondigde na de halfjaarcijfers vorig jaar al ingrijpende saneringen aan, en nieuwe voorzieningen daarvoor ter grootte van tien tot twaalf miljard franc. Een vergelijkbaar bedrag zei hij te zullen afschrijven op goodwill, na enkele dure acquisties onder zijn voorganger, de medio 1995 vertrokken Pierre Suard. Met name voor het Italiaanse Telettra en de kabelbedrijven STC (verenigde Staten) en AEG Kabel (Duitsland) is te veel betaald, aldus Tchuruk.

In het nu gepubliceerde miljardenverlies blijken de voorzieningen nog groter uit te vallen. Voor reorganisatiekosten is een bedrag van 13,4 miljard franc gereserveerd, terwijl de afschrijvingen op goodwill 13,5 miljard franc bedragen.

Bij de bekendmaking van de cijfers vanmorgen liet Alcatel tevens weten het dividend nagenoeg te halveren. De aandeelhouders krijgen voor elk van hun stukken 8 frank over 1995 uitgekeerd vergeleken met 15 frank over 1994.

Alcatels omzet daalde in het voorbije boekjaar met 4,3 procent tot 160,4 miljard franc (bijna 53,8 miljard gulden). Topman Tchuruk was evenwel positief over de toekomst. Hij rekent erop dat de “grondige interne reorganisatie, versterkt door overnemingen” over twee jaar leidt tot “goede winstgevendheid”. Dit jaar al dient de onderneming quitte te spelen. Alcatel zal tot het jaar 2000 vooral profiteren van de groei in de telecommunicatie- en elektronicamarkt.

In de tussentijd probeert het concern zijn kosten in de betrokken divisies te verlagen via onder meer forse personeelsreducties. In de tweede helft van 1995 is het schrappen van 12.000 van de 195.000 banen aangekondigd of gerealiseerd. Tchuruk kondigde nieuwe ontslagen aan, maar gaf geen details. Analisten verwachten dat nog 30.000 arbeidsplaatsen op het spel staan.

De president-directeur beklemtoonde dat telecommunicatie en elektronica de belangrijkste werkgebieden van Alcatel blijven. Hij sprak interesse uit voor het Franse elektronicabedrijf Thomson, dat dit jaar wordt geprivatiseerd.

De omzet van dochterbedrijf GEC Alsthom, producent van de hoge-snelheidstrein TGV, bleef in 1995 stabiel. Ondanks grote druk op de prijzen behaalde GEC Alsthom een resultaat van 1,3 miljard franc, zo'n 450 miljoen gulden.