Akkoord luchtvracht VS-Japan

WASHINGTON, 28 MAART. Japan en de Verenigde Staten hebben hun conflict in de luchtvrachtsector definitief bijgelegd. Amerikaanse maatschappijen als United Parcel Service en Federal Express mogen vaker op Japanse bestemmingen gaan vliegen, terwijl de Japanse luchtvrachtfirma Nippon Cargo meer vluchten naar de VS mag uitvoeren. Naar verwachting zullen de Amerikaanse minister van transport, Federico Pena, en zijn Japanse ambtgenoot, Yoshiuki Kamei, de komende maand hun handtekeningen zetten onder de overeenkomst. Al in juli vorig jaar kwam een principe-overeenkomst tot stand. Het conflict was ontstaan doordat Japan weigerde landingsrechten te verlenen aan Federal Expres. Washington had Japan gedreigd met sancties, waarop ook Japan ging schermen met tegenmaatregelen. De problemen rond het onderlinge luchtvrachtverkeer ontstonden kort nadat de twee landen ook al over de handel in auto's een ernstig conflict hadden gehad. (Reuter, AP)