Ajax wacht vierde kampioensfeest in twaalf maanden

AMSTERDAM, 28 MAART. De cafés op het Leidseplein kunnen zich opmaken voor het vierde Ajax-feest binnen twaalf maanden. Zoveel is wel duidelijk na de 2-1 zege van Ajax op Go Ahead Eagles en het verlies van PSV tegen FC Twente. Na de landstitel van vorig jaar, de winst in de Champions League en het behalen van de wereldbeker kan Ajax een nieuw hoogtepunt nauwelijks meer ontgaan.

Met nog zeven wedstrijden te spelen is de voorsprong op PSV opgelopen tot acht punten. Op 8 april staat PSV-Ajax op het programma in Eindhoven, waar de Amsterdammers de titelstrijd definitief zouden kunnen beslissen. PSV moet dan in de tussentijd (tegen Willem II of Vitesse) nog wel minimaal twee punten laten liggen. Gezien de meest recente resultaten van de Eindhovenaren is dat niet onmogelijk.

Ajax-trainer hield Louis van Gaal gisteravond als enige een slag om de arm. “Ik ben er nog helemaal niet gerust op. Trouwens, als ik de media moest geloven, was PSV drie maanden geleden al kampioen. En zoals je weet geloof ik die graag”, voegde hij er cynisch aan toe.

De spelers waren minder verontrust. De afgelopen winter van PSV overgenomen Peter Hoekstra: “Kampioen worden in Eindhoven? Ja, leuk. Ik had daar nog helemaal niet aan gedacht. Of ik dan een lange neus zal trekken? Ach, die houd ik wel voor mezelf.”

Hoekstra was de speler die gisteren na een half uur de zege inluidde. Hij kreeg de bal van Nwankwo Kanu die een schitterende actie beëindigde met een passje op de linksbuiten. Die stond ogenschijnlijk in buitenspelpositie, maar scheidsrechter Bossen keurde de treffer goed.

Verder was Ajax in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk. De thuisclub voetbalde drie kwartier lang op de Deventer speelhelft, maar zij kon de constante dreiging niet omzetten in goede mogelijkheden. Go Ahead verdedigde met acht man. Vaak moest één van de aanvallers nog achter een opkomende verdediger aan. Het gat op het middenveld was zó groot dat de Ajacieden anders onbedreigd konden aanvallen.

Van Gaals uitleg over het gebrek aan kansen was opmerkelijk. “Het is moeilijk te omschrijven waarom we niet goed gevoetbald hebben. Er was veel beweging, we hadden een hoge balcirculatie. Ik denk dat het in de geest te makkelijk ging. We speelden dus eigenlijk te goed om kansen te creëeren.”

Go Ahead maakte geen moment de indruk te kunnen profiteren van het gebrek aan stootkracht bij Ajax. Als één van de aanvallers in balbezit was, kreeg hij geen steun van achteruit. Twee minuten voor tijd - uitblinker Kanu had Ajax met een kopbal aan een 2-0 voorsprong geholpen - scoorden de gasten wonderwel. Oud-Ajacied Mark Verkuyl schoot raak na een hoekschop. Tekenend voor het gebrek aan aanvals-lust bij Go Ahead was, dat geen enkele speler de bal meteen uit het net haalde om in de slotfase een gelijkspel af te dwingen.

Iedereen was blij in De Meer. Go Ahead Eagles omdat de nederlaag klein was uitgevallen. Van Gaal omdat hij zijn elftal toch goed had zien spelen. En de spelers en supporters van Ajax omdat de 26ste landstitel vrijwel zeker is veilig gesteld.

    • Orkun Akinci