Advocaat wil in alle linies versterking; Derde nederlaag binnen acht dagen voor trainer PSV

ENSCHEDE, 28 MAART. PSV doet er momenteel alles aan om de beoogde apotheose van het seizoen, de confrontatie met Ajax in het eigen stadion op 8 april, te degraderen tot een formaliteit. Na de nederlaag (3-2) tegen FC Twente van gisteravond, de tweede in drie dagen, kan alleen een wonder de Eindhovenaren nog aan de landstitel helpen. PSV richt zich al op de nabije toekomst. De trots van Brabant wil opnieuw inventief inkopen om volgend jaar de race met Ajax wél tot het einde vol te houden.

Twintig dagen geleden zag het perspectief voor het team van Dick Advocaat er nog zo veelbelovend uit. PSV was koploper in de eredivisie. Weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld dan Ajax, maar wel met een beter doelsaldo. En in het UEFA-Cuptoernooi had PSV in Nou Camp Barcelona bedwongen.

In een tijdspanne van nauwelijks drie weken kan er in de voetbalsport veel veranderen. Het blessureleed had fatale gevolgen voor PSV. De uitschakeling tegen Barcelona bezorgde de ploeg een mentale opdoffer. In de competitie speelde PSV thuis gelijk tegen FC Utrecht en verloor het zondag van Groningen en gisteren van Twente. De achterstand op Ajax bedraagt nu acht punten en lijkt onoverbrugbaar.

De conclusie is simpel: Ajax, dat ook met personele problemen kampte, overleefde een moeilijke periode bij het aanspreken van zijn reserves, PSV ging ten onder. Bijna gelijktijdig raakten de topploegen hun sterspelers kwijt: Overmars en Ronaldo. Daarna vielen in beide kampen andere steunpilaren weg, maar Ajax ving dat goed op.

Advocaat probeerde na het debâcle in het Diekman-stadion een verklaring te zoeken. “Van Gaal heeft slechts enkele jonge onervaren reserves hoeven in te zetten. Silooy was ook een speler van het tweede elftal, maar zo'n routinier zou ik ook wel in mijn team willen opstellen. Ik heb een beroep moeten doen op spelers als Van der Leegte, Van der Doelen, Klomp, Gudjohnsen en Bouma. Vijf, zes man, dat bleek gewoon te veel.”

De parel van het zuiden is dof en beschadigd. PSV zal een beproefde methode toepassen om volgend seizoen beter voor de dag te komen: nieuwe aankopen. De selectie van zestien spelers wordt gerenoveerd en en versterkt, als het aan Advocaat ligt. “We hebben natuurlijk niet zo veel geld als Ajax om te investeren. Toch wil ik in alle linies een speler erbij. In de breedte kwalitatief betere voetballers. We zijn ons volop aan het oriënteren. Als er een geschikte speler beschikbaar is en we hoeven voor hem geen exorbitant hoog salaris te betalen, zal er geld worden vrijgemaakt. Nee, ik noem geen namen. Ik wil wel zeggen dat ik geen interesse heb of had in Taument. Het bericht dat hij ons heeft afgezegd, is dus onzin.”

In een versterkte spelersgroep moet volgens Advocaat het jeugdige talent gedoseerd een kans krijgen. “Het heeft alleen zin een jonge speler te laten rijpen in een draaiend elftal.” Als aan hij zijn plannen kan uitvoeren, verwacht de Hagenaar dat PSV een serieuze kandidaat voor de titel is. Maar wat was dit seizoen dan de doelstelling? “We wilden zo lang mogelijk op alle fronten meedoen. We geven de strijd om de landstitel nog niet op. Maar als je realistisch bent, wordt het nu wel heel moeilijk.”

Advocaat hoefde gisteravond in Enschede nog geen spelers in te zetten van wie hij de voornamen niet kende. De twijfelgevallen Van der Weerden, Zenden en Klomp bleken inzetbaar. Maar Wouters, Jonk, Numan, Ronaldo en Faber waren nog steeds geblesseerd. Stam en Cocu ontbraken wegens schorsingen.

Ook FC Twente miste gisteravond vijf basisspelers. Toch werden de PSV'ers in de beginfase als een stel beginnelingen overrompeld. Na zeven minuten hadden Bosvelt en Bruggink de Enschedeërs op een 2-0 voorsprong gezet. De vrijheid die het duo werd geboden, was onthutsend.

In de loop van de eerste helft nam PSV het initiatief in handen, wat resulteerde in twee treffers van Eijkelkamp. Pas in de tweede helft wist Twente zich aan die wurggreep te ontworstelen. Klomp liep de verkeerde kant op toen Bruggink doorbrak. De talentvolle Twente-spits dwong Waterreus naar de linkerhoek en schoot vervolgens de bal hard in de rechterhoek: 3-2.

Intussen had Advocaat zich zitten te verbijten op en naast de witte tuinstoel. Reserve-scheidsrechter Toet moest de trainer regelmatig terugsturen naar een soort territoriaal gebied dat met krijtlijnen was aangegeven op de grasmat. Advocaat maakte zich nog drukker dan in de periode dat hij bondscoach was. De coach kon wel door de grond zakken toen de matige Vink en de dolende Nilis een paar kansen misten.

“Zo hebben we zes, zeven opgelegde mogelijkheden laten liggen”, benadrukte Advocaat na afloop. Met name Nilis liet het gisteravond inderdaad afweten. De voetballer van het jaar lijkt alle scherpte te hebben verloren, nu PSV steeds verder afglijdt. Ontmoedigd schudde hij regelmatig zijn hoofd, na weer een mislukte actie. In mentaal opzicht is er bij meerdere spelers iets geknakt.

FC Twente lijkt zich onder de nieuwe trainer Hans Meyer te herstellen van een zwakke seizoenstart. Onder de Oostduitser vormt Twente een sterk collectief. Voor creatieve voetballers als middenvelder Boerebach is geen plaats meer in Enschede. Loopvermogen en fysieke kracht (Ajoupov, Petrov, Bosvelt) krijgen de voorkeur in het Diekman-stadion, dat de laatste jaren steeds meer lege plekken vertoont. Gisteravond waren slechts zesduizend bezoekers aanwezig.

    • Erik Oudshoorn