UEFA dreigt Feyenoord met uitsluiting

GENEVE, 27 MAART. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond (UEFA) dreigt Feyenoord uit te sluiten van Europees voetbal als de supporters van de club zich opnieuw misdragen. De club moet 70.000 gulden betalen voor wangedrag van supporters bij de uitwedstrijd tegen Borussia Mönchen-gladbach.

Feyenoord kreeg op 7 maart tijdens de eerste wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach in Düsseldorf steun van 15.000 fans. Een klein deel van hen misdroeg zich, binnen en buiten het stadion. Na de wedstrijd (2-2) bestormden honderden Feyenoord-supporters het veld. Met moeite slaagde de politie erin de orde te herstellen en de fans terug naar de tribunes te sturen.

Het UEFA-college strafte Feyenoord ook voor het afsteken van vuurwerk (Bengaals vuur) in het stadion bij de thuiswedstrijd. Dit vergrijp kost de club 20.000 gulden. In totaal moet Feyenoord 90.000 gulden naar de Europese voetbalbond overmaken.

De tuchtcommissie waarschuwde de Rotterdamse club voor nieuwe ongeregeldheden. “Indien bij Feyenoord opnieuw incidenten ontstaan, zullen we nog zwaardere sancties opleggen. Daarbij is een schorsing voor Europese bekertoernooien niet uitgesloten”, liet het college in een persverklaring weten. Een woordvoerder van de UEFA sprak vanochtend van “een duidelijke waarschuwing” aan het adres van Feyenoord.

De tuchtcommissie deed ook aanbevelingen aan de toernooicommissie van de UEFA over de kaartverkoop voor de wedstrijd Rapid Wien-Feyenoord, op 18 april in de halve finales van het EC-toernooi voor bekerwinnaars. Het strafcollege adviseerde een verbod op de verkoop van toegangsbewijzen aan supporters uit Nederland in overweging te nemen, of ten minste het beschikbare aantal tickets voor fans van Feyenoord aanzienlijk te beperken. Het is niet duidelijk of de toernooicommissie de aanbevelingen overneemt. Volgens de UEFA-woordvoerder hoeven deze maatregelen mogelijk niet te worden genomen als de clubs garanties kunnen geven dat ongeregeldheden kunnen worden voorkomen.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik neemt het dreigement van de UEFA serieus: “Het is duidelijk dat de UEFA paal en perk wil stellen aan misdragingen en daar kan ik me in vinden. Als de UEFA ons verbiedt om supportersreizen te organiseren, zullen we ons daar uiteraard bij moeten neerleggen. We kunnen om sportieve en financiële redenen niet het risico lopen om uit de Europese competitie te worden genomen.”

Feyenoord gaat overigens wel in beroep tegen de geldboete, omdat zich in het Feyenoord-vak ook supporters bevonden die op eigen gelegenheid naar Düsseldorf waren gereisd en tegen de gemaakte afspraken in toch via Borussia Mönchengladbach kaarten hadden kunnen bemachtigen.

Barcelona moet ruim 135.000 gulden betalen. Tijdens de eerste wedstrijd in Nou Camp tegen PSV (2-2) werd een grensrechter geraakt door een hard voorwerp, geworpen door een Spaanse toeschouwer. Doelman Ronald Waterreus kreeg een flesje naar zijn hoofd. Hij bleef ongedeerd. Mönchengladbach moet met 20.000 gulden boeten voor het gewelddadige gedrag van de eigen fans in het Rheinstadion.