Schrijfster Mary Lavin overleden

DUBLIN, 27 MAART.De Ierse schrijfster Mary Lavin is maandag in een verpleeghuis in Dublin overleden. Ze werd 83 jaar oud. Lavin vestigde haar naam in 1942, toen haar eerste bundel korte verhalen, Tales from Bective Bridge, werd bekroond met de James Tait Black Memorial Prize. Daarna publiceerde ze onder andere de bundels The Long Ago, A Single Lady en The Shrine and other Stories. Haar eerste roman, The House in Clewe Street, kwam uit in 1945.

Lavin, die letterkunde studeerde aan University College in Dublin, schreef over het katholicisme in Ierland, ze beschreef de problemen van vrijgezelle vrouwen, nonnen, moeders die het verlies van hun kinderen verwerken en antagonistische zusters. Haar huis in Dublin werd een ontmoetingsplaats voor Ierse schrijvers als Eavan Boland, Sean O'Faolain en Benedict Kieley. Lavin won Guggenheim Fellowships in 1959, 1962 en 1972, en de Katherine Mansfield Prize in 1961. In 1971 werd ze voorzitster van de Ierse Academie van Letterkunde. (AP)