Rijksmuseum wil nieuwe directeur voor de zomer

AMSTERDAM, 27 MAART. Het Rijksmuseum in Amsterdam verwacht voor de zomer een nieuwe directeur te hebben. De Raad van Toezicht voert de komende weken gesprekken met diverse 'informanten'. Voor de functie verschijnt geen advertentie. Op basis van die gesprekken stelt de Raad een korte lijst van kandidaten op. Na het horen van staatssecretaris Nuis van Cultuur wordt de definitieve keuze gemaakt.

Eind vorig jaar maakte de huidige directeur prof. dr. H. van Os bekend dat hij met ingang van 1 december 1996 vertrekt. Hij wordt Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, een nieuwe functie die los staat van enige faculteit of vakgroep. Van Os is sinds 1989 algemeen directeur.

De Raad van Toezicht telt één persoon uit de museumwereld: de directeur van de National Gallery in Londen, MacGregor. De andere leden zijn Hessels (Vendex), Glas (notaris), Drabbe (Raad van bestuur ABN-Amrobank), PvdA-kamerlid Adelmund en voorzitter Quené van de Sociaal Economische Raad. De keuze van een nieuwe directeur is één van de belangrijkste taken van de Raad.

De eisen voor de nieuwe directeur zijn niet opzienbarend. Van Os' opvolger moet een universitaire opleiding hebben en affiniteit met alle verzamelgebieden van het museum. Ook heeft hij ervaring met wetenschappelijk onderzoek en management bij een museum of culturele instelling.

Het Rijksmuseum is sinds de verzelfstandiging een stichting. De staat is eigenaar van de collectie, de gebouwen en de terreinen. De stichting heeft de verzameling in beheer en huurt het pand en terrein.

Voor 1996 beschikt het museum over een budget van 46,6 miljoen gulden. De Rijkssubsidie bedraagt naar verwachting 31,2 miljoen.