Philips steekt 800 miljoen in chipfabriek

NIJMEGEN, 27 MAART. Philips investeert ruim 800 miljoen gulden in uitbreiding van de produktiecapaciteit van zijn chipfabriek in Nijmegen. Dat heeft Doug Dunn, lid van Philips' groepsraad, vanmorgen in Nijmegen bekend gemaakt.

De investering komt boven op het bedrag van een half miljard gulden dat anderhalf jaar geleden al voor uitbreiding van de fabriek werd uitgetrokken. De vergroting van de produktiecapaciteit houdt verband met de aanhoudend sterke vraag naar chips die Philips voorziet. Afgelopen maandag moest topman Jan Timmer overigens nog meedelen dat onder andere wegens sterke daling van de vraag naar chips de winst over het lopende kwartaal “aanzienlijk” zou dalen.

Philips' produktsector Componenten en Halfgeleiders was vorig jaar, in een volstrekt overspannen markt, de grootste winstmaker van het concern. Op een omzet van 10,7 miljard gulden, zeventien procent van de concernomzet, verdiende de sector 2,2 miljard gulden, 55 procent van het totaal.

Dunn bagatelliseerde de terugval op de chipmarkt. Hij presenteerde cijfers van onderzoeksbureau Dataquest dat in het jaar 2000 een markt voorziet met een waarde van 330 miljard dollar, dubbel zoveel als nu. “Of de groei, die vorig jaar zelfs op 40 procent lag, nu terugzakt tot vijftien of twintig procent per jaar - het blijven groeicijfers die elke bedrijfstak zich zou wensen”, zei hij.

De vestiging van Philips Semiconductors in Nijmegen is al de grootste fabriek voor wafers (de siliciumplakken waaruit chips worden gesneden) in Europa. Ze is tevens Philips' grootste produktiecentrum voor halfgeleiders ter wereld.

Van de ruim 800 miljoen gulden aan nieuwe investeringen steekt Philips Semiconductors een half miljard in uitbreiding van de produktiecapaciteit van zijn MOS4-fabriek voor 8 inch wafers (20 centimeter doorsnee) in zogeheten 0,5 micron-technologie, waarbij de dunste verbinding op de chip een dikte van 0,5 duizendste millimeter heeft. De produktiecapaciteit van MOS4, aanvankelijk geraamd op 144.000 wafers per jaar, wordt opgevoerd tot 240.000 aan het eind van 1997.

De resterende 300 miljoen is bestemd voor de Nijmeegse MOS3-waferfabriek. Het geld is bedoeld voor aanpassing ten behoeve van 0,6 micron-technologie en verhoging van de jaarproduktie van 6 inch wafers van 175.000 tot ruim 300.000 stuks eind '97.

In MOS3 en MOS4 werken nu 575 mensen. Dat aantal zal dit jaar toenemen tot zo'n 1000 man. In totaal biedt Philips Semiconductors dan in Nijmegen werk aan 4000 mensen.

Philips verwacht door toepassing van moderne produktieapparatuur in MOS4 in de loop van 1998 over te schakelen naar 0,35 micron-technologie, waar de meest vooraanstaande chipfabrikanten al gebruik van maken.

De geïntegreerde schakelingen die het concern in Nijmegen maakt worden onder meer toegepast in geavanceerde audio- en videoapparatuur, mobiele telefoons, multimedia- en datacommunicatieapparatuur.