Overleg Sierra Leone mislukt

YAMOUSSOUKRO, 27 MAART. De demissionaire president van Sierra Leone, Bio, en de leider van de rebellen van het Revolutionaire Verenigde Front (RUF), Foday Sankoh, zijn er tijdens hun eerste ontmoeting in de Ivoriaanse hoofdstad, Yamoussoukro, niet in geslaagd een permanent staakt-het-vuren overeen te komen. Wel herbevestigden ze de wapenstilstand voor twee maanden die drie weken geleden al werd overeengekomen.

Vooraf hadden velen in Sierra Leone hoge verwachtingen gekoesterd over het vredesoverleg. Het was immers de eerste keer dat Bio, die in januari via een militaire staatsgreep aan de macht kwam, een persoonlijk onderhoud had met Sankoh. Bij het overleg was ook een vertegenwoordiger van Tenjan Kabbah aanwezig, de nieuwe burgerpresident van Sierra Leone die vanaf vrijdag in functie is.

Volgens de afgevaardigde van de nieuwe president is deelname aan de regering geen prioriteit voor Sankoh. “Hij (de rebellenleider red.) zei dat hij afwachtte wat voor regering er gevormd werd en dat hij in ieder geval overleg moest voeren met zijn adviesraad.” Het mandaat van Sankoh, aldus de afgevaardigde, bestond er slechts uit Bio te ontmoeten. “Alles wat verder gaat, moet goedgekeurd worden door zijn (Sankohs red.) aanhangers. Hij is een democraat, zegt hij, dus hij gaat overleg met hen voeren.” Sankoh stemde er wel in toe Tenjah Kabbah binnenkort te ontmoeten, ook al blijven de rebellen de verkiezingen verwerpen.

De burgeroorlog in Sierra Leone begon in 1991. Sinds enkele maanden krijgt het RUF nederlaag op nederlaag te incasseren omdat het regeringsleger geholpen wordt door Zuidafrikaanse huurlingen. (Reuter)