Niet uitzenden wielerklassieker stoort senator

DEN HAAG, 27 MAART. Sportorganisaties bewijzen zichzelf en het publiek een slechte dienst wanneer grote sportevenementen niet meer op het open televisienet te zien zijn. Bovendien gaan ze daarmee voorbij aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit zei het Eerste-Kamerlid Dick Dees (VVD) gisteren tijdens de behandeling van de begroting van VWS in de Eerste Kamer.

De VVD'er, die in het tweede kabinet-Lubbers als staatssecretaris van volksgezondheid over sportzaken ging, miste zaterdag de opening van het wielerseizoen. De Italiaanse voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo was voor de kijkers in Nederland en België alleen rechtstreeks te zien met behulp van een decoder op SuperSport. “Ik reken het toegankelijk houden van grote sportevenementen voor de media tot de maatschappelijk verantwoordelijkheid voor de sportorganisaties, zodat een breed publiek kan meegenieten. Als ze dat niet doen bewijzen ze zichzelf een slechte dienst”, aldus Dees. Volgens hem wordt daarmee namelijk “de bijl aan de wortel van het voortbestaan van professionele wielerploegen in Nederland gelegd”. “Welke sponsor uit Nederland of België zal nog in een wielerploeg geïnteresseerd zijn als grote evenementen niet in eigen land op de buis komen?”, vroeg Dees zich gisteren af.

Rabobank en TVM, twee sponsors van Nederlandse wielerploegen die miljoenen investeren om in beeld te komen, gaven dit weekeinde al aan ongelukkig te zijn met die ontwikkeling. Doordat weinig mensen over een decoder en een abonnement op SuperSport beschikken komt de naam van de sponsors niet onder de ogen van een breed publiek.

Het Eerste-Kamerlid vroeg staatssecretaris Terpstra (sport) de zaak aan de orde te stellen tijdens de conferenties van sportministers van de Raad van Europa die twee keer per jaar plaatsvinden. Terpstra stak het Kamerlid en partijgenoot na diens woorden bemoedigend een duim toe. Later op de avond zegde ze Dees toe de zaak te zullen aankaarten bij de sportorganisaties en de sportministers in Europa.

SuperSport kondigde vorige week aan dat zij ook de rechten van wedstrijden in Leeds, Zürich en Lombardije en de Clasica San Sebastian hebben gekocht. Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de Internationale Wielren Unie (UCI), verklaarde gisteren dat de Leeds International Classic en het Kampioenschap van Zürich, in augustus gewoon te zien zullen zijn bij de publieke omroepen. “De organisatie van Leeds heeft nooit een contract ondertekend, met wie dan ook. Zürich heeft een principe-overeenkomst, maar daar kunnen ze gemakkelijk onderuit. Alleen de Clasica San Sebastian, Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije zijn gekocht door de commerciële TV-stations”, zei Verbruggen. De EBU (European Broadcasting Union) heeft de uitzendrechten voor alle andere wereldbeker-klassiekers.