Murdoch stapt in Nederlandse tv

ROTTERDAM, 27 MAART. Het bedrijf Mediakabel, een bundeling van kabelmaatschappijen van onder meer Rotterdam en Zeeland met in totaal ruim een miljoen aansluitingen, wil eind dit jaar beginnen met 17 nieuwe televisiekanalen voor betaaltelevisie. Daarbij wordt samengewerkt met een aantal Amerikaanse partners, waaronder mediatycoon Rupert Murdoch.

Die nieuwe zenders zullen te zien zijn voor kijkers die daarvoor een speciale decoder aanschaffen. Volgens algemeen directeur G. Zwerus van Mediakabel gaat het om 10 kanalen voor pay-per-view-televisie waarbij de kijker per film betaalt, 3 filmkanalen waarbij een abonnement volstaat om te kunnen kijken, en 4 “thematische” kanalen. Bij dat laatste gaat het om “kanalen met een echt Nederlands gezicht en met eigen presentatoren”, aldus Zwerus. De participerende kabelmaatschappijen moeten nog hun fiat geven aan het plan.

Het initiatief van Mediakabel is vooral opmerkelijk vanwege de Amerikaanse partners die zijn gevonden. Een van hen is Twentieth Century Fox, de film producent en distributeur van Murdoch. Verder doet US West mee. Dit Amerikaanse telecommunicatiebedrijf is in Europa partner van Philips bij het opkopen van kabelnetwerken, waaronder die van Amsterdam. En Philips is samen met KPN weer aandeelhouder van TeleSelect, tot op heden de enige aanbieder van pay-per-view-televisie in Nederland.

Volgens Zwerus is om diverse redenen niet gekozen voor TeleSelect als partner. Daarbij speelt de oude animositeit een rol tussen KPN en de electriciteitsmaatschappijen die veelal de dienst uitmaken bij de kabelexploitanten van Mediakabel. Verder was TeleSelect in het verleden volgens Zwerus gebonden aan een door Philips geleverde decoder. Bovendien wil Mediakabel de films op haar kanalen sneller vertonen nadat ze in de bioscoop te zien zijn geweest.