Mee op de golf

Particulieren gaan actiever op de aandelenbeurs handelen als de koersen een stijgende lijn vertonen. Als de koersen voor langere tijd enigszins gelijk blijven, verliezen ze hun interesse voor de beurs. De omzet aan kleineaandelentransacties (minder dan 100.000 gulden) neemt dan sterk af.

“Kleine beleggers zijn puur trendvolgend in de markt”, zegt analist B. Emanuels van ABN Amro. Zij springen als het ware op de rijdende trein die door de grote, institutionele, beleggers in gang is gezet. De grote beleggers stuwen door hun aankopen de beurskoersen omhoog. Als dit is gebeurd, gaan ook particulieren in aandelen handelen, waarmee ze de koersstijging versterken. Wanneer de groten hun interesse in de beurs verliezen, handelen de particulieren nog een tijdje door. Zij reageren dus vertraagd op ontwikkelingen in de markt.

Het aandeel van de aandelentransacties kleiner dan een ton in de totale beurshandel is de laatste jaren sterk teruggelopen: van 18,7 procent in 1986 tot 10,3 procent in 1994. Maar de totale omvang van deze transacties bleef redelijk constant. De kleine, particuliere transacties zijn verdrongen door de grotere handelaars: het aandeel van de transacties groter dan één miljoen gulden steeg van 23,4 procent in 1986 tot 36,9 procent in 1994.

    • Arlen Poort