IMF: fiat voor lening aan Moskou

WASHINGTON, 27 MAART. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft gisteren volgens verwachting zijn fiat gegeven aan een lening aan Rusland van 10,1 miljard dollar. De lening komt voor Jeltsin op een cruciaal moment, nu presidentsverkiezingen voor de deur staan.

De lening dient om de macro-economische politiek, gericht op stabilisatie en structurele hervormingen, te steunen. Rusland zal het geld besteden aan afbetaling van schulden en het financieren van de import. Maandag besloot Rusland af te zien van een verhoging van zijn douanetarieven, waarmee het laatste obstakel voor de lening uit de weg geruimd was. Rusland heeft verder toegezegd de inflatie terug te brengen tot 6,9 procent in 1998 (vorig jaar bedroeg deze nog 190 procent), door te gaan met privatiseren van staatsbedrijven en vergaande hervormingen door te voeren in het bancaire en fiscale beleid, de landbouw en de buitenlandse handel. Elke maand worden de economische prestaties van Rusland gecontroleerd door IMF-experts.

De tranches van de lening kunnen uitgesteld worden als Rusland niet meer aan de voorwaarden voldoet. De IMF-lening aan Rusland wordt alleen overtroffen door de 17,8 miljard dollar die Mexico vorig jaar van het fonds ontving als onderdeel van een veel groter pakket na de pesocrisis. (Reuter, AP)