HAZELNOOTTRUFFELS

Voor circa twintig truffels:

100 gram gepelde hazelnoten

40 gram bittere chocolade, in stukken gebroken

10 gram boter

2 eetlepels room

80 gram poedersuiker

Leg de hazelnoten op een bakplaat en schuif deze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven (200ß8 C); schud de bakplaat nu en dan heen en weer zodat de hazelnoten rondom gelijkmatig lichtbruin kleuren. Laat ze afkoelen op een bord. Leg 20 mooie hazelnoten apart, maal de overige in een food processor (of koffiemolen) tot fijn gruis. Laat de chocolade samen met de boter au-bain-marie zacht worden. Voeg van het vuur af de room toe en roer alles tot een glad mengsel. Roer er vervolgens poedersuiker en gemalen hazelnoten door. Laat het verkregen truffelmengsel afkoelen en schep het over op folie. Vorm er een langwerpig blok van, pak dit met folie in en leg het truffelmengsel op een koele plaats zodat het kan opstijven. Strooi een dikke laag cacaopoeder in een soepbord. Halveer het blok truffelmengsel overlangs en snijd het vervolgens overdwars in tien plakjes. Rol elk der verkregen blokjes tussen de handpalmen snel tot een balletje en druk er een geroosterde hazelnoot in. Rol het balletje nog even rond zodat het truffelmengsel zich weer over de hazelnoot kan sluiten. Wentel de truffel meteen door cacaopoeder door het bord zachtjes heen en weer te schudden. Leg de 'bepoederde' truffels op een schaaltje dat dun met cacaopoeder is bestrooid. Bewaar de truffels tot gebruik in de ijskast.

    • Florine Boucher