Geweldloos eind aan belegering moskee Kashmir

NEW DELHI, 27 MAART. Een belegering door Indiase troepen van een groep gewapende militante moslims in de vermaarde Hazratbal-moskee van Srinagar is gisteravond tot een vreedzaam einde gekomen.

De moslims, behorend tot een vleugel van het separatistische Bevrijdingsfront van Jammu & Kashmir (JKLF), zaten sinds zondag na een bloedige schietpartij in de moskee gevangen.

De betrekkelijk korte duur van de crisis betekent een grote opluchting voor de Indiase premier, Narasimha Rao, die enkele weken voor algemene verkiezingen geen behoefte had aan nieuwe spanningen of zelfs een bloedbad in het roerige Kashmir. Er is de premier veel aan gelegen in mei voor het eerst in jaren ook in Jammu & Kashmir, de enige Indiase deelstaat met een moslimmeerderheid, verkiezingen te laten houden.

Na onderhandelingen met de autoriteiten verlieten de moslims gisteren aan het begin van de avond met niet meer dan twee tegelijk de moskee. Aangenomen was dat er 32 JKLF-strijders waren, maar het bleken er slechts 17 te zijn. Eerder hadden de JKLF'ers acht lijken aan de autoriteiten overhandigd van mensen die bij de schietpartij waren gedood. De politie had zondag al drie lijken van het terrein van de moskee laten halen. Negen van de elf slachtoffers waren strijders van het JKLF , twee waren politieagent.

In Srinagar oordeelden vanmorgen velen dat de JKLF-strijders het wel erg snel op een akkoordje hadden gegooid met de door velen gehate Indiase autoriteiten. Daarmee verschaften ze New Delhi een mooie kans om tijdens de verkiezingscampagne te pronken met hun crisisbeheersing in Kashmir.

De Hazratbal-moskee, waar een haar wordt bewaard die uit de baard van de profeet Mohammed afkomstig zou zijn, vormde ook in 1993 het middelpunt van een langdurige belegering. Ten slotte werd er ook toen een vergelijk bereikt, waarbij de militante moslims een vrijgeleide kregen na inlevering van hun wapens. Bij de strijd van opstandige moslims tegen het Indiase gezag in Kashmir zijn sinds 1989 tussen de 15.000 en 20.000 doden gevallen.