Franse geestelijken in Algerije ontvoerd

PARIJS, 27 MAART. Zeven Franse geestelijken zijn de afgelopen nacht in Algerije ontvoerd, naar wordt aangenomen door militante moslims. Dat heeft het officiële Algerijnse persbureau APS bekendgemaakt.

De zeven mannen werden in hun klooster in Medea, een stad ten zuiden van de hoofdstad Algiers, overvallen door een groep gewapende guerrillastrijders. De Algerijnse autoriteiten omschreven de overvallers als “een criminele bende”, de gebruikelijke aanduiding voor extremistische moslims. De Algerijnse veiligheidsdienst heeft gezegd “actief jacht” te zullen maken op de ontvoerders.

In Algerije woedt sinds begin 1992 een burgeroorlog tussen de regering en moslim-extremisten, die al aan naar schatting 40.000 mensen het leven heeft gekost. De extremisten gaven in 1993 “alle joden en christenen” opdracht “de moslimgrond van Algerije” te verlaten. Buitenlanders die bleven zouden worden vermoord. Sindsdien zijn 109 buitenlanders, onder wie 32 Fransen daadwerkelijk door de militanten gedood.

Niet bekend

Het afgelopen weekeinde had in Medea een massaproces plaats tegen moslim-fundamentalisten. Negen van hen werden bij verstek ter dood veroordeeld. Enige tientallen anderen hoorden celstraffen tegen zich uitspreken. (AFP, AP)