Fed tevreden over economie

NEW YORK, 27 MAART. De Amerikaanse economie staat er op dit moment “redelijk goed” voor. Dat zei Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve Board, gisteren voor de bankcomissie van de senaat.

Greenspan moest daar verschijnen in verband met de bekrachtiging van zijn herbenoeming als voorzitter van de Federal Reserve Board, dat aan het hoofd staat van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Greenspan, die eind vorige maand benoemd voor een derde termijn, kwam juist van een vergadering van de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend comite van de 'Fed'.

De commissie liet de rentestanden, zoals verwacht, ongewijzigd. Tijdens de vorige twee vergaderingen in december en januari verlaagde de Fed de rente telkens met een kwart procentpunt. Het officiële disconto staat nu op 5,0 procent en de geldmarktrente op 5,25. De volgende vergadering van de FOMC is pas weer op 21 mei.

Het besluit van gisteren maakt voorlopig een einde aan het verlagingstraject. De Amerikaanse economie was in het laatste kwartaal van 1995 en in januari vrij zwak maar is in februari weer aangetrokken. Een werkgelegenheidsrapport eerder deze maand leek te wijzen op een explosieve groei. Gevolg was dat op de financiële markten de stoppen doorsloegen, wat leidde tot een recordval van obligatie- en aandelenkoersen. Inmiddels is het vertrouwen terug. Analisten, die sinds de turbulentie wisten dat de Fed de rente ongemoeid zou laten, vertrouwen op een gestaag groeiende economie die uitkomt op 2,5 procent over 1996. Een recessie wordt voor dit jaar uitgesloten geacht.

Tegelijk met Greenspan verschenen ook Alice Rivlin en Laurence Meyer voor de bankcommissie van de senaat. De beide andere kandidaten zijn ook onlangs door Clinton voorgedragen voor benoeming. Rivlin wordt vice-voorzitter van de Board en wordt benoemd voor vier jaar. Meyer wordt een van de gouverneurs in de zevenkoppige Board en kan in principe een volledige termijn van veertien jaar blijven zitten. Algemeen is de verwachting dat vandaag hun kandidatuur zonder problemen wordt bekrachtigd.