Ex-commandant van Noord-Israel wint voorverkiezingen Likud

TEL AVIV, 27 MAART. Yitzhak Mordechai, tot voor kort militair commandant van Noord-Israel, heeft vannacht de voorverkiezingen van Likud verrassend gewonnen. Hij eindigde voor Ariel Sharon, de voormalige minister van Defensie. Binyamin Begin en Dan Meridor, de 'prinsen' van Likud, behaalden respectievelijk de vierde en vijfde plaats. Als gevolg van het samengaan van Likud met Tsomet en Gesher staan op de lijst voor de aanstaande algemene verkiezingen na partijleider Binyamin Nethanyahu drie ex-generaals, te weten Ariel Sharon, Raful Eitan, voormalig opperbevelhebber van het Israelische leger, en Yitzhak Mordechai.

Twee voormalige generaals, ex-opperbevelhebber Ehud Barak en Binyamin Ben-Eliëzer, hebben zich op de derde en vierde plaats op de lijst van de Arbeidspartij genesteld achter Shimon Peres en Uzi Bar-Am, die verrassend de voorverkiezingen bij de Arbeidspartij won. (Zowel bij de Arbeidspartij als bij Likud was de positie van partijleider niet verkiesbaar.)

Hoewel Yitzhak Mordechai de voorverkiezingen bij Likud heeft gewonnen is Ariel Sharon naar voren gekomen als de sterke man in deze partij. Hij slaagde erin de Tsomet-partij van Raful Eitan en Gesher van David Levi in een eenheidsfront met Likud te bundelen. Voor deze politieke krachttoer werd hij vannacht ruimschoots door de kiezers beloond. Mocht Binyamin Nethanyahu, de leider van Likud, de strijd om het premierschap op 29 mei winnen van Shimon Peres, de leider van de Arbeidspartij, dan ziet Sharon zich als een serieuze kandidaat voor het ministerschap van Defensie. Na de moordpartij van Falangisten ten tijde van de Libanese oorlog in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabre en Shatila werd Sharon door een commissie van onderzoek gedwongen als minister van Defensie af te treden. Uit een vraaggesprek met radio Israel bleek vanmorgen dat Sharon bij wijze van rehabilitatie uit is op het ministerschap van Defensie. “Ik was de eerste minister van Defensie die weer op de tractor is gaan zitten omdat Falangisten in Libanon Palestijnen hebben vermoord”, zei hij.

Het trekt de aandacht dat bij de Arbeidspartij en nog meer bij Likud voormalige generaals die pas kort geleden de politiek zijn ingegaan, onmiddellijk via de voorverkiezingen in de top zijn beland. Ehud Barak, een voormalig opperbevelhebber, en Binyamin Ben Eliëzer, ex-commandant van de Westelijke Jordaanoever, kwamen bij de voorverkiezingen bij de Arbeidspartij op de tweede en derde plaats terwijl drie generaals bovenaan de lijst staan voor de Knesset, het Israelische parlement.

Hoewel ex-militairen, bijvoorbeeld Yitzhak Rabin (een voormalig opperbevelhebber) altijd een belangrijke plaats in de Israelische politiek hebben ingenomen is het opvallend dat dit verschijnsel ten tijde van het vredesproces is geaccentueerd. De neiging van de kiezers op ex-militairen te stemmen zou een gevolg kunnen zijn van de recente Hamas-zelfmoordaanslagen in Jeruzalem en Tel Aviv.

    • Salomon Bouman