Einde ruzie VS, Parijs luchtvaart

PARIJS, 27 MAART. Een Amerikaans-Franse ruzie over landingsrechten is de wereld uit. Washington en Parijs trekken hun plannen om te schrappen in elkaars zomerprogramma in en beginnen onderhandelingen over een nieuw bilateraal luchtvaartakkoord. De Franse staatssecretaris van transport Idrac zei gisteren na een gesprek met haar Amerikaanse collega Charles Hunnicutt dat een escalatie van het conflict is voorkomen.

De ruzie brak vorige week uit toen de VS een verzoek van Air France voor 500 extra transatlantische vluchten in het zomerseizoen afwezen. Parijs trok daarop de goedkeuring voor elf wekelijkse vluchten op Parijs van Amerikaanse maatschappijen in. Met de toezegging tot bilaterale luchtvaartonderhandelingen ter vervanging van een in 1992 beëindigde overeenkomst, komt Parijs tegemoet aan een oude eis van de Amerikanen. De Fransen wilden alleen in Europees verband met Washington praten. De vluchtschema's vergden sindsdien moeizaam onderhandelen. Staatssecretaris Idrac zei gisteren dat Parijs niet veel opheeft met een vergaand 'open skies' akkoord dat Washington al jaren heeft met Nederland en waardoor KLM onbeperkte landingsrechten geniet in de VS en Amerikaanse maatschappijen andersom in Nederland. Afgesproken is gisteren dat Air France op 1 april een dagelijkse dienst van Parijs naar Boston mag openen, maar andersom mag USAir dat ook. (AFP, DPA, Reuter)