Druïde

Heel Frankrijk was bezet door vijandelijke troepen. Een vreemd bewind, met tal van verboden en strafrechtelijke bepalingen, hield het land in een ijzeren greep. Heel Frankrijk? Nee! Ergens aan de kust hield één dorpje nog stand tegen de bezetters. Keer op keer liepen pogingen om de vrije enclave met een enorme overmacht in te lijven uit op roemloze nederlagen.

Hoe was dit mogelijk? Het geheim school in een mysterieuze, alcoholvrije drank, bereid door de druïde van het dorp in een koperen ketel, met allerlei onbekende kruiden en planten. Als de dorpelingen dat elixir hadden gedronken, kwamen ze in een tijdelijke roes, die hen erg vrolijk maakte en onoverwinnelijke kracht gaf. Ze konden er de hele nacht op doorgaan, als het moest. Een van hen, een grote lobbes die dag in dag uit met stenen sjouwde, verkeerde zelfs permanent in die toestand omdat hij als kind in de ketel was gevallen.

Dankzij dit dorpje werd Frankrijk groot. Vandaar dat er onlangs als dankbetuiging aan de druïde en de zijnen een prachtig park is gemaakt, dat talloos veel bezoekers trekt.

Er rijst nu wel een vraag. Welk gedoogbeleid werd er toen eigenlijk gevoerd in dat dorpje? En zou niet alleen Obélix maar ook Chirac als kleine jongen in de ketel zijn gevallen?

    • Sjoerd de Jong