Damrak hervat opgaande lijn na slap begin week

AMSTERDAM 27 MAART.Na een kortstondige pauze begin deze week, hervatte de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen de opgaande lijn. De vriendelijke obligatiemarkt en de winst in de VS droegen bij aan een stijging van de toonaangevende AEX-index met 2,55 punten tot 528,01.

AMSTERDAM Het aandeel Philips dat gisteren nog licht moest inleveren boekte vanmorgen enig herstel. Philips noteerde omstreeks het middaguur een winst van 40 cent op 59,10 gulden. De electronicagigant maakte vanmorgen additionele investeringen bekend ter waarde van 800 miljoen gulden in de produktiecapaciteit voor halfgeleiders van een fabriek in Nijmegen.

Philips-dochter Polygram, waarvan de filmdivisie gisteren maar liefst drie Oscars in de wacht sleepte, deed het vanmorgen goed. Het aandeel boekte een winst van 2,60 gulden op 100,50 gulden.

De Koninklijke Shell-groep probeerde gisteren met een persconferentie een beschuldiging van Greenpeace vroegtijdig de kop in te drukken dat het concern betrokken is bij drinkwatervervuiling in Oost-Turkije. Het aandeel Koninklijke Olie steeg vanmorgen met 70 cent tot 234,50 gulden.

Uitgever VNU herstelt van de koersdip vorige week. De uitgever noteerde omstreeks het middaguur een winst van 50 cent op 26,90 gulden. Concurrent Elsevier won 30 cent op 24,90 gulden en Wolters Kluwer 1,10 gulden tot 182,50.

Atag behoorde vanmorgen tot de zwaarste verliezers op het Damrak. De producent van onder meer verwarmingen, fietsen en keukenapparatuur maakte gisteren de overname bekend van de stofzuigerfabriek Holland Electro. Het aandeel leverde vanmorgen precies 6 gulden in op 130 gulden.

Evenals gisteren waren Randstad en Océ van der Grinten in trek. Randstad profiteert van de goede vooruitzichten voor de uitzendmarkt. Het aandeel noteerde een winst van 2,50 gulden op 88,50, een tussentijds record.

Océ van der Grinten boekte een winst van 3,50 gulden op 147,20. Beleggers toonden zich tevreden over de kwartaalcijfers en de financieringswijze van de overname van de SNI-printerdivisie in Duitsland.

Winstnemingen zetten het aandeel Nutricia vanmorgen onder druk. De producent van onder meer kindervoeding publiceert morgen de cijfers over 1995. “Beleggers pakken nu alvast hun winst”, stelt een handelaar. Het aandeel Nutricia daalde 2,30 gulden tot 161,20.

Van Dorp, een producent van kantoorprodukten die gisteren de verwachting heeft uitgesproken dat de winst dit jaar zal blijven groeien, realiseerde vanmorgen een stijging met 2,50 gulden tot 30,50 gulden.

De koers van de dollar noteerde vanmorgen bij opening van de Europese valutamarkten een stijging met bijna een cent op 1,6610 gulden.

In de loop van de ochtend moest de Amerikaanse munt tegenover de gulden echter weer iets inleveren op 1,6590 in vergelijking met een slotkoers van 1,6515 gisteren.

NEW YORK Wall Street deed het gisteren uitstekend. Een tijdelijke inzinking, werd al snel omgebogen in juichende stemming nadat de vergadering van het stelsel van centrale banken had duidelijk gemaakt dat de rente niet wordt verlaagd. De Dow Jones-index steeg 26,74 punten naar 5670,60. De omzet kwam uit op 399 miljoen aandelen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo sloot voor de derde achtereenvolgende dag hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen boekte een flinke stijging van 315,21 punten (1,5 procent) tot 21.329,98, het hoogste niveau sinds juni 1994.