Bonn en Parijs eens over EMU, stabiliteitspact

LAVAL, 27 MAART. Frankrijk en Duitsland zijn het eens over de band tussen de Europese landen binnen en buiten de komende Economische en Monetaire Unie (EMU). Parijs omarmde gisteren het Duitse idee voor een stabiliteitspact met de achterblijvers, die niet te ver achterop mogen raken.

De Franse minister van Financiën, Jean Arthuis, zei dat een nieuw wisselkoerssysteem nodig is om concurrerende devaluaties te voorkomen. Landen die buiten de EMU blijven kunnen door hun munt in waarde te verlagen hun concurrentiepositie versterken. Daarom zullen de munten van de “outs” niet al te ver in koers mogen afwijken van de euro, de toekomstige eenheidsmunt.

Arthuis trof gisteren zijn Duitse collega Theo Waigel in zijn geboorteplaats Laval vooruitlopend op beraad met hun Europese collega's in het Italiaanse Verona over ruim twee weken. Beiden onderstreepten eens te meer dat de startdatum van 1999 voor de EMU voor Bonn en Parijs recht overeind staat en dat zij niet willen tornen aan de toelatingseisen. Premier Kok trok anderhalve week geleden nog - als eerste Europese regeringsleider - openlijk de haalbaarheid van 1999 in twijfel.

Arthuis ziet het echter niet zo somber in voor de Franse economie, ook al verlaagde zijn departement gisteren nog de groeiraming voor dit jaar tot 1,3 procent. Vóór het onderhoud met Waigel zei hij een gestaag herstel te verwachten tot een groeitempo van 2,5 tot 3 procent tegen eind dit jaar.

De Franse consumentenbestedingen zitten in de lift, was Arthuis' argument. Net als Waigel verwacht de Franse minister in de tweede helft van dit jaar een opleving. Volgens de president van de Duitse centrale bank, Hans Tietmeyer, biedt het lage rentepeil in dat opzicht perspectieven.

Waigels idee voor een stabiliteitspact voorziet in zware boetes voor landen die zich niet houden aan de afspraak om de begrotingstekorten verder terug te dringen. Arthuis zei wel dat de precieze invulling een zaak van alle 15 lidstaten is.

Waigel voorzag problemen met de zuidelijke landen, die tot de zwakkere broeders worden gerekend. “De sancties zullen een strijdpunt worden tussen ons en de zuidelijke landen, maar niet tussen Parijs en Bonn.” (AFP, DPA, KRF, ANP)