Bombardier: te veel overlap met Fokker

BRUSSEL, 27 MAART. Bombardier heeft afgezien van een bod op Fokker omdat er gedeeltelijke sprake zou zijn van een overlapping van twee produktielijnen. Met name de F50 en de F70 droegen weinig bij aan de vloot die de Canadese vliegtuigbouwer zelf te koop aanbiedt. Alleen de F100 zou een welkome aanvulling zijn geweest op het pakket.

Dat zei Peter Edwards, vice-president voor marketing en internationale verkoop, tijdens een luchtvaartconferentie in Brussel, zo meldt The Wall Street Journal vandaag. De uitleg van Bombardier staat haaks op die van minister Wijers van Economische Zaken. Die verklaarde dat de Canadezen (omzet 5,2 miljard dollar ofwel 8,6 miljard gulden) een maatje te klein waren om Fokker over te kunnen nemen.

Bombardier verkoopt zelf met veel succes een straaltoestel dat vijftig passagiers kan vervoeren. De onderneming heeft plannen dit vliegtuig ook in een versie met zeventig stoelen aan te bieden. Wanneer de Canadezen Fokker hadden gekocht, zouden de F50 (vijftig stoelen) en de F70 (zeventig stoelen) de eigen produkten in de wielen rijden. Volgens Edwards zou een overname van Fokker zijn onderneming “onnodige produktiecapaciteit” hebben opgeleverd.

Waarom Bombardier dit niet eerder had kunnen bedenken, maar intensieve studie heeft gemaakt van Fokkers boeken en over de overname heeft onderhandeld, maakte Edwards niet geheel duidelijk. “Er waren enige interessante mogelijkheden, maar alles bij elkaar opgeteld was de beslissing simpelweg om er niet mee door te gaan. En er is zeker geen verandering in deze zienswijze gekomen en die verwachten we ook niet.”

De ontslagen Fokker-werknemers krijgen steeds meer vacatures aangeboden. Het aantal banen is al gestegen naar de drieduizend. “Op 4.700 werknemers die per saldo ontslagen zijn, betekent dit dat er veel mogelijkheden zijn voor het vinden van een baan”, aldus Fokker-woordvoerder Steijn vandaag. Een woordvoerder van het arbeidsbureau bevestigt zijn bevindigen.

Steijn concludeert dat de herstartplannen voor Fokker daardoor steeds kleiner worden. Door de hoge vacaturestroom zullen steeds meer werknemers een baan kunnen vinden bij een andere werkgever. Daardoor raakt een eventueel heropgericht Fokker II steeds meer deskundig personeel kwijt.

Tot nu toe hebben de curatoren nog geen serieus voorstel gekregen voor een herstart-scenario. In het weekeinde nemen de curatoren waarschijnlijk een besluit. (ANP)