Auto-quota EU-Japan

TOKIO, 27 MAART. Japan en de Europese Unie zijn het vandaag eens geworden over verlaging van Japan's exportquota voor auto's van 1.071 miljoen in 1995 naar 1.066 miljoen in 1996. In de EU werden vorig jaar 12.856 miljoen auto's verkocht, dit jaar zullen de verkopen naar verwachting stijgen tot 13.289 miljoen auto's. Japan heeft zijn quota voor 1995 niet helemaal gebruikt, en exporteerde in 1995 792.058 wagens naar de EU, 13 procent minder dan het jaar daarvoor. Voor het vierde achtereenvolgende jaar is Japans export naar de EU gedaald, maar dit jaar verwacht het een stijging van de verkopen in de EU van 10 procent vanwege de goedkopere yen. De verlaging van het quotum houdt rekening met de verwachte daling van de vraag naar auto's op de Europese markt die weer gedeeltelijk gecompenseerd wordt door de uitbreiding van de EU met Oostenrijk, Finland en Zweden vorig jaar. De Japanse exportquota hebben geen invloed op de strategie van de grote Japanse autobouwers die de verkopen opstuwen door de produktie in hun Europese fabrieken te verhogen. (Reuter, AP)