ZAPPEN NAAR DE BBC

Ria van Eyndhoven, Joop Braakhekke, Cas Spijkers. Televisiekijkers in Engeland hebben nog nooit van onze televisiekoks gehoord. Dankzij de kabel zijn vele Engelse koks bij ons wel degelijk wereldberoemd. Uit de cijfers van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek blijkt dat de belangstelling voor Nederlandse kooprogramma's toeneemt. Graag zou ik de blijde en tevreden Nederlandse kijkers willen bekeren tot het zappen naar de BBC, die de Snip- en Snap-formule die in ons land zo gebruikelijk is, allang overboord heeft gegooid en bereid is eigen geld in het maken van instructieve en amusanteprogramma's te stoppen. In Engeland hoeven koks niet steeds in nagebootste keuken dingen uit gesponsorde zakken te strooien. Ze mogen met een filmploeg de hele wereld rond. Het handige van Engelse televisiekoks is bovendien dat ze kunnen koken én praten. Eind mei start op de BBC een nieuwe serie over de geschiedenis van eten, die wordt gepresenteerd door Masterclass-man Loyd Grosman. Deze chocoladeliefhebber ging in Egypte op zoek naar de wortels van het allereerste brood en at in Mexico thermietenkaviaar en leguaan. Tien weken lang kunnen wij van zijn avonturen meegenieten.

Op het ogenblik zijn de volgende kookprogramma's op BBC 1 en 2 te zien: maandag tot en met vrijdag, elke ochtend om 10.20 uur 'Cant't cook, won't cook'. (BBC1.) In dit programma laat Ainsley Harriot twee onbeholpen mensen een gerecht nakoken. Iedere werkdag 's middags om 17.30 uur is er een tweede, eveneens amusante en leerzame, kookwedstrijd: 'Ready, steady, cook'. (BBC2.) Twee mensen uit het publiek hebben voor maximaal 5 pond boodschappen gedaan. Met het vaak eigenaardige ratjetoe dat uit hun boodschappentas rolt, koken zij samen met twee professionele koks een maaltijd. Het publiek bepaalt wie het lekkerst heeft gekookt. Elke dinsdagavond op BBC2 om 21.30 uur: Food and Drink, een degelijk consumentenprogramma met hier en daar een opgewonden noot. Vooral bij het proeven van wijn wordt barok taalgebruik niet geschuwd. Binnenkort is ook Gary Rhodes, de kok met het stekeltjeshaar die het traditionele Engelse voedsel in een al uitgezonden serie in ere heeft hersteld, weer aan de beurt. Dankzij al die kooklust bevorderende programma's wordt er tegenwoordig in de Engelse keuken heel wat meer klaargemaakt dan gebakken bonen op toast. Dat er een enorme belangstelling bestaat voor koken en eten blijkt ook uit het grote succes van de BBC Good Food show (zie Recept 21 maart), die twee maal per jaar in Engeland wordt georganiseerd. Een keer in Londen en een keer in Birmingham.

100 g boter

    • Anne Scheepmaker