Westerhof weg met een gouden handdruk

KAAPSTAD, 26 MAART. De Nederlandse trainer Clemens Westerhof heeft gisteren zijn functie bij de Zuid-Afrikaanse voetbalclub FC Sundowns neergelegd. Het bestuur en de trainer besloten na een aantal incidenten en slechte prestaties “in een goede verstandhouding” uit elkaar te gaan. Westerhof werkte sinds december 1994 bij FC Sundowns, één van de topclubs in Zuid-Afrika.

Westerhof kwam de afgelopen weken enkele keren in opspraak. Hij joeg voor het oog van de televisiecamera's een verslaggever weg die hem een vraag wilde stellen. Zijn club weigerde in een wedstrijd tegen Kaizer Chiefs bij een achterstand van 0-2 verder te spelen, toen een speler van Sundowns werd geraakt door een voorwerp dat van de tribune was gegooid. Twee weken geleden moest Westerhof onder politiebescherming het stadion verlaten. Woedende fans van Sundowns stelden hem verantwoordelijk voor de 0-4 nederlaag tegen Qwa Qwa Stars.

Het communiqué waarin de club Westerhofs vertrek aankondigt, vermeldt geen reden. Maar volgens de Arnhemmer is de stemming onder de aanhang zo slecht dat de club zijn veiligheid niet kan garanderen. “Dat is een hele ernstige zaak”, meent Westerhof. “Als er één gek tussenloopt, kan het gebeurd zijn. Maar we zijn op vriendschappelijke basis uit elkaar gegaan, met een handdruk met een gouden randje natuurlijk”.

Westerhof, de voormalige bondscoach van Nigeria, keert eind deze week terug naar Nederland. Hij zegt twee aanbiedingen te hebben, van de voetbalbond van een Afrikaans land en een Europese club buiten Nederland. “Ik denk dat mijn salaris voor Nederlandse begrippen te hoog ligt”.