VS 'ernstig bezorgd' over witwaspraktijken drugsgeld uit Aruba

DEN HAAG, 26 MAART. De Verenigde Staten hebben Nederland laten weten ernstig bezorgd te zijn over witwaspraktijken met geld uit de drugshandel, dat op Aruba is verkregen. Tussen 1990 en 1992 is de stroom van verdacht geld vanuit Aruba naar de Verenigde Staten verzesvoudigd van 56 miljoen naar 330 miljoen dollar. Het geld is onder meer aangeleverd door van drugstransacties verdachte Panamezen en Colombianen. Ook Arubaanse politici zouden geld opstrijken van de witwaspraktijken, volgens Panamese informanten van de Amerikaanse regering.

Uit door het Algemeen Dagblad verkregen gecodeerde telegrammen uit Washington van mei en december vorig jaar aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag blijkt dat de Nederlandse ambassadeur in Washington, A. Jacobovits de Szeged, tweemaal over de witwaspraktijken is geïnformeerd. Dat gebeurde door de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Winer, die is belast met internationale narcotica- en rechtsplegingszaken. Washington vindt dat Nederland meer aan de mistoestanden op Aruba moet doen en noemt het witwassen “een zeer ernstig probleem”.

Een uitleveringsverdrag tussen Aruba en de Verenigde Staten wordt nog steeds opgehouden, waardoor verdachten vrij rondlopen op Aruba, zo luidde de klacht van Winer. In 1994 zou het openbaar ministerie op Aruba maatregelen nemen tegen witwaspraktijken, maar tot nu toe bleven die uit. De Amerikaanse regering heeft zich tegenover de Nederlandse ambassadeur beklaagd over deze traagheid.

In een reactie zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vanochtend dat het ministerie betreurt dat de vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen. Het ministerie wil zich beraden hoe deze lekken tot stand komen en nagaan hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen, aldus de woordvoerder. Hij wilde niet ingaan op de inhoud van de telegrammen. Minister Voorhoeve (Arubaanse en Antilliaanse Zaken) wil geen reactie geven. Hij noemt het moment niet 'opportuun'. Begin april voert hij gesprekken met premier Eman van Aruba. Daarna volgt beraad in het kabinet van het Koninkrijk.