Vierduizend jongeren tekenden belofte kuis te blijven bij Ware Liefde Wacht

In de organisatie Ware Liefde Wacht zijn vierduizend Nederlandse maagden verenigd. Ze hebben gezworen seks te bewaren voor het huwelijksbed.

ROTTERDAM, 26 MAART. Seks voor het huwelijk is tegen de wil van God en schaadt de reinheid van lichaam en geest. Dat vinden de inmiddels vierduizend Nederlandse jongeren die een schriftelijke belofte hebben gedaan aan God, toekomstige huwelijkspartner en omgeving om tot de huwelijksnacht een kuis leven te leiden. De 'nieuwe maagden' zijn verenigd in Ware Liefde Wacht, een organisatie die twee jaar geleden werd opgericht in Nederland.

De oorsprong van de maagdenbeweging ligt in Amerika. Honderdduizenden jongeren ondertekenden daar de kuisheidsbelofte. Het fenomeen waaide enkele jaren geleden over naar Europa. Op ieder christelijk evenement in Nederland, zoals de EO-jongerendag, zijn sinds twee jaar de felgele stands van Ware Liefde Wacht te vinden. Bezoekers kunnen met de medewerkers praten over onthouding en hun handtekening zetten onder de tekst: 'Vanaf heden beloof ik tot aan de dag van mijn huwelijk seksueel rein te blijven. Hierbij vertrouw ik op God'. Ook aan de twijfelaars is gedacht; zij kunnen later een briefje sturen naar de organisatie in Ridderkerk. Zowel jongens als meisjes ondertekenen de belofte, maar de laatsten zijn in de meerderheid.

Ex-baggeraar J. de Bruin, 52 jaar, is voorzitter van de Nederlandse afdeling van Christenen voor de Waarheid (CFT), de stichting waar Ware Liefde Wacht onder valt. Deze organisatie werd zes jaar geleden opgericht in Zuid-Afrika om belangen van zwarte en blanke christenen tijdens afschaffing van de apartheid te verdedigen. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 70.000 mensen lid, waarvan zo'n 700 in Nederland. De Nederlandse afdeling maakt zich sterk om het 'morele verval' in de samenleving tegen te gaan. Het plan van twee jonge leden van CFT om een Nederlandse versie van Ware Liefde Wacht op te richten, paste dan prima bij deze doelstelling. De Bruin zegt dat “gevoelens van dankbaarheid en blijdschap” hem vervulden toen hij hoorde van het initiatief: “Seks wordt gezien als consumptiemiddel. Dat is niet goed. Het huwelijk is een verbintenis tussen man, vrouw en God. Wie er een gewoonte van maakt om na de disco een wip te maken met die aardige onbekende, kan die heilige verbintenis niet aangaan.”

Volgens de jongeren van Ware Liefde Wacht gaf God seks aan de mensen en mag iedereen er van genieten. Maar de manier waarop er mee wordt omgesprongen stoort hen. Talkshows, films, reclame, televisieprogramma's, alles heeft min of meer te maken met seks. Dat vinden ze fout.

Ware Liefde Wacht is opgericht door jongeren die een ander geluid willen laten horen in de wereld van 'losbandigheid en slechte zeden'.

Dat seks voor het huwelijk tegen de wil van God zou zijn is volgens De Bruin “op zich natuurlijk voldoende reden om je te onthouden”, maar hij ziet ook maatschappelijke voordelen. “Wij hebben een wapen tegen aids. Condooms worden aangedragen als de ideale oplossing, maar die bieden geen honderd procent zekerheid. Bovendien zouden er veel minder abortussen worden gepleegd, een vreselijke misstand in deze maatschappij.” Is iemand die voor het huwelijk wel seksuele contacten heeft dan per definitie zondig? “Nee”, zegt De Bruin, die zelf zijn maagdelijkheid verloor op zijn zestiende. “God vergeeft, dat is het mooie.”

Maaike kan daar over meepraten. Zij is 27 zegt veel gelukkiger te zijn sinds ze God een paar jaar geleden leerde kennen. Ze houdt zich nu verre van mannen en denkt dat als Hij een man voor haar heeft bestemd, ze dat vanzelf merkt. “Seksuele vrijheid is geen vrijheid, het maakt je juist gebonden, verslaafd. Je doet het met drie of vier mensen, trouwt met de vijfde en komt dan nummer zes tegen. Het zorgt voor gebroken harten. Wanneer je echtgenoot de enige is met wie je naar bed bent geweest, zal je niet gauw in de verleiding komen het ook met en ander te doen.” Levert het dan geen gebroken hart op wanneer iemand na het huwelijk merkt dat de partner niet bij hem of haar past? Maaike is stellig: “Wie zich laat leiden door God, trouwt met degene die het meest geschikt is.

Frans (32) werd christelijk opgevoed, maar keerde zich in zijn puberteit tot verdriet van zijn ouders af van de Heer. Een jaar geleden is hij getrouwd en sindsdien ook weer gelovig. “In de tijd dat ik niet in God geloofde, heb ik toch met niemand gemeenschap gehad. Ik ben God dankbaar dat ik mij rein aan mijn vrouw kon geven. Maar het scheelde niet veel.”

Frans: “De Duitsers hebben een leuke term voor ons: 'die letzten Verkrampften'. Alsof we geen seksuele driften hebben. Op mijn werk vertelde ik bij de lunch dat ik drie maanden geleden was getrouwd. Ze vroegen of ik ook kinderen heb. 'Nee, hoe kan dat nu binnen drie maanden', zei ik in mijn naïviteit. Het was op slag doodstil.”

Is het niet normaal, of zelfs wenselijk dat tieners zich op seksueel gebied ontwikkelen? De Bruin: “Ik geloof daar niet in. Die seksuele drang op jonge leeftijd is geforceerd. Dertienjarigen die op school een plankje met namaakpenissen voor hun neus krijgen om te leren hoe een condoom moet worden gebruikt, ja, daar worden ze wel nieuwsgierig van. Seksuele voorlichting op school zou moeten worden afgeschaft. Kinderen krijgen te veel impulsen en gaan zich daarnaar gedragen. Vervolgens roept iedereen dat kinderen ook een seksuele identiteit hebben. Wanneer tieners niet worden geconfronteerd met seks, hebben ze er ook geen behoefte aan. En als je wat ouder bent, maar nog niet getrouwd, dan is het gewoon een kwestie van zelfbeheersing.”

Is het werkelijk zo gemakkelijk? Peter en Esther zijn vorig jaar getrouwd, beiden als maagd. Esther: “De wetenschap dat je voor elkaar de enige bent en altijd zal blijven, dat is het wachten waard. Al is het soms moeilijk.” Haar man: “Ik wist zeker dat ik het zo wilde, dus vermeed ik moeilijke situaties. Van handjes vasthouden komt omhelzen en daarna kussen. Dan is het einde snel zoek. Je moet zorgen dat je niet in zulke situaties belandt. Als dat betekent dat je tot het huwelijk geen vriendschap hebt met het andere geslacht, dan is dat zo.”

    • Marieke Kremer