'Spoedig betrekkingen China en Zuid-Afrika'

PEKING, 26 MAART. De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Alfred Nzo, heeft vandaag tijdens een bezoek aan Peking de hoop uitgesproken dat zijn land “in de nabije toekomst” betrekkingen zal aanknopen met de Volksrepubliek China. Zuid-Afrika erkent nu, als een van de weinige landen, Taiwan en niet China. De Chinese regering eiste vandaag, zoals gebruikelijk, dat Pretoria eerst de banden met Taipei verbreekt; pas daarna mag een ambassade in Peking worden geopend.

Nzo voerde de afgelopen dagen in Peking bespreken met alle Chinese topleiders: president Jiang Zemin, premier Li Peng en de minister van buitenlandse zaken, Qian Qichen. “Alles wat ons nu nog te doen staat is het aangaan van diplomatieke betrekkingen, naar wij hopen in de nabije toekomst”, aldus de Zuidafrikaanse bewindsman, vandaag op een persconferentie. Nzo wilde niet ingaan op hetgeen hij met zijn Chinese gesprekspartners heeft besproken. Nzo zei wel dat zijn bezoek aan Peking niet mag worden uitgelegd als steun aan China, net in een periode waarin de sfeer tussen Peking en Taipei op een dieptepunt is beland. Nzo kondigde aan dat hij “spoedig” ook naar Taiwan zal reizen.

Taiwan heeft in een reactie gezegd niet te verwachten dat Pretoria zijn ambassade in Taipei zal sluiten, terwijl een woordvoerder van de Zuidafrikaanse ambassade zei dat “Taiwan zich niet ongerust hoeft te maken”. Taiwan is een belangrijke handelspartner van Zuid-Afrika. Meer dan 350 Taiwanese bedrijven hebben vestigingen in Zuid-Afrika, waar ze werk bieden aan 45.000 mensen. Taiwan importeerde vorig jaar voor ruim een miljard dollar uit Zuid-Afrika. (AFP)