Serviërs beloven vrijlating laatste krijgsgevangenen

SARAJEVO, 26 MAART. De vrijlating van krijgsgevangenen in Bosnië is in een stroomversnelling gekomen. Nadat de Bosnische regering zondag 109 Bosnische Serviërs vrijliet, stelden de Bosnische Kroaten gisteren tien Bosnische Serviërs op vrije voeten en beloofden de Bosnische Serviërs vandaag hun laatste 28 krijgsgevangenen te laten gaan.

De Bosnische Kroaten houden op dit moment nog 41 gevangenen vast. Volgens een woordvoerder van de Bosnische Kroaten wordt naar hen een onderzoek ingesteld om te bezien of ze oorlogsmisdaden hebben gepleegd. De tien gisteren vrijgelaten Serviërs waren gebleken geen oorlogsmisdadigers te zijn, zo zei hij.

De Bosnische regering houdt nog 25 Servische krijgsgevangenen vast, eveneens op de verdenking oorlogsmisdaden te hebben begaan.

De strijdende partijen hebben ook twee journalisten vrijgelaten. Eerst liet de Bosnische regering een Bosnisch-Servische journalist gaan, Ninko Djuric. Daarop lieten de Bosnische Serviërs de Bosnische journalist en persfotograaf Delic gaan. Delic was begin februari - twee maanden na de ondertekening van het vredesakkoord van Dayton - door de Bosnische Serviërs gearresteerd op de verdenking, tijdens de oorlog een Serviër te hebben vermoord.

De vrijlating van de laatste krijgsgevangenen is het resultaat van zware politieke druk van de internationale gemeenschap. Het afgelopen weekeinde dreigde de internationale contactgroep de tweede donorconferentie over de wederopbouw van Bosnië af te gelasten als de gevangenen niet zouden worden vrijgelaten. Volgens het vredesakkoord van Dayton had de vrijlating van de krijgsgevangenen al eind januari moeten zijn afgesloten.

De Bosnische president Izetbegovic heeft in een brief aan de Amerikaanse senatoren Robert Dole en Joseph Lieberman laten weten dat rond zestig buitenlandse mujahedeen in Bosnië blijven. Hun militaire eenheid is echter ontbonden, aldus Izetbegovic, en de zestig buitenlanders zijn nu burgers.

Volgens het vredesakkoord moesten alle mujahedeen - islamitische fundamentalisten uit landen als Iran, Algerije, Afghanistan en Egypte die als vrijwilligers tegen de Bosnische Serviërs hebben gevochten - al in januari Bosnië hebben verlaten. De Amerikanen hebben bedreigd, hun hulp bij de opbouw en opleiding van het Bosnische regeringsleger te staken als er nog mujahedeen in Bosnië zouden achterblijven. Maar president Izetbegovic wil de laatste mujahedeen niet uit Bosnië zetten: “Het is niet in overeenstemming met de ethiek van ons Bosnische volk om mensen weg te sturen die met ons hebebn gevochten en die niet terug kunnen naar hun eigen land”, zo schreef hij in zijn brief.

De Europese Unie heeft gisteren als verwacht de 50-jarige Spaanse socialist Ricardo Perez Casado benoemd tot EU-bestuurder van de stad Mostar. Perez, oud-burgemeester van de stad Valencia, volgt Hans Koschnick op, die gisteren na bijna twee jaar aftrad. (Reuter, AFP, AP)