Semafoonverkeer blijkt slecht beveiligd te zijn

AMSTERDAM, 26 MAART. Semafoons waarmee onder meer de politie draadloos codeberichten doorgeeft zijn nog steeds niet beveiligd tegen afluisteren, zo bleek gisteren voor de Amsterdamse rechtbank. Een getuige-deskundige van het gerechtelijk laboratorium te Rijswijk demonstreerde daar hoe semafoonverkeer kan worden afgeluisterd.

De rechtbank begon gisteren een proces tegen twintig mannen die de politie zouden hebben gevolgd, hun radiocommunicatie hebben afgeluisterd en in computers hebben ingebroken (hacken). Ze worden ervan verdacht in 1994 de Amsterdamse commissaris van politie W. Woelders te hebben afgeluisterd. Een aantal mannen staat ook terecht wegens fraude met creditcards, heling, de bereiding van xtc, valsheid in geschrifte. Door de politie worden zij aangeduid als 'contra's'.

Een van de verdachten is de 28-jarige Amsterdammer R.B., afkomstig uit de kring rond het hackertijdschrift Hack-Tic. B. had een programma ontwikkeld, 'semalog', waarmee semafoonnetwerken kunnen worden vastgelegd en telefoonnummers van semafooneigenaren achterhaald. B. zegt dat zijn doel steeds is geweest te onderzoeken of de beveiligingssystemen van de PTT werkelijk veilig waren. Hij zei niet te geloven iets gedaan te hebben dat verboden was.

Volgens Bakker-Schut, de advocaat van B., was al vanaf begin jaren negentig bekend dat semafoonverkeer gemakkelijk kan worden afgeluisterd. De advocaat wees op het artikel 'Semafoonnetwerken niet beveiligd' uit 1993. Het artikel, waaraan ook B. meewerkte, stond in het maandblad voor radio- en zendamateurs, het Radio Amateur Magazine. B. had het programma semalog aan een bevriende 'scannerfreak', B.W., gegeven. Deze op zijn beurt verkocht het door aan een derde man, de eveneens als verdachte aanwezige 31-jarige A.D. Deze werd samen met zeven anderen in september vorig jaar gearresteerd.

Een vingerafdruk van D. werd gevonden op een uitdraai van bij officier van justitie Valente gestolen diskettes. De politie trof de diskettes aan tijdens een huiszoeking bij een hoofdstedelijke scannerfreak. Desgevraagd ontkende A.D. voor de rechtbank dat hij op enige manier betrokken is geweest bij zowel de illegale handelingen rond de diskettes, als het afluisteren van politiechef Woelders. D. omschreef zichzelf als een radioamateur die naar de uitzendingen van het hoofdbureau van politie luisterde zoals iemand anders naar Radio III. “Gewoon, voor de spanning”. De zaak duurt voort tot en met maandag.