Politieke crisis Bangladesh dichter bij oplossing

NEW DELHI, 26 MAART. De langdurige politieke crisis in Bangladesh lijkt vanmorgen iets dichter bij een oplossing te zijn gekomen door de aanvaarding in het parlement van een amendement op de grondwet. Op grond hiervan is het voortaan mogelijk een neutrale overgangsregering te vormen, die toezicht houdt op nieuwe verkiezingen. Zo'n regering moet worden geleid door een voormalige president van het Hooggerechts-hof. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan een van de belangrijkste eisen van de Bengaalse oppositiepartijen, die het parlement al twee jaar boycotten en ook niet deelnamen aan de verkiezingen voor een nieuw parlement in februari. In die omstandigheden boekte de Nationale Partij van Bangladesh (BNP) van premier Khaleda Zia een monsterzege. Vrijwel alle zetels zijn nu in haar handen.Tot dusverre heeft premier Khaleda Zia nog niet gezegd wanneer ze wil aftreden. Haar aftreden is een andere belangrijke eis van de oppositie. Ook erkennen de oppositiepartijen, die worden geleid door Sheikh Hasina Wajed en het land al wekenlang hebben verlamd met stakingen, het nieuwe parlement niet omdat dit via ongeldige verkiezingen zou zijn gekozen.

Door de politieke onrust in het straatarme Bangladesh en de talrijke stakingen die ermee gepaard gaan, is de economie min of meer tot stilstand gekomen. Vooral de kledingindustrie, een van de steunpilaren van de Bengaalse economie, heeft forse verliezen geïncasseerd en enkele honderden fabriekjes hebben de laatste tijd hun poorten al moeten sluiten. Ook de belangrijkste haven van het land, Chittagong, is al enige tijd buiten bedrijf.