Politie Zoetermeer arresteert kampers

ZOETERMEER, 26 MAART. De politie van Zoetermeer heeft vanmorgen opnieuw aanhoudingen verricht in twee woonwagenkampen en enkele woonhuizen. Ook vrijdag werden daar arrestaties verricht. In totaal zijn 34 mensen aangehouden.

De arrestanten variëren in leeftijd van 21 tot 67 jaar. Ze worden verdacht van bedreiging, intimidatie, mishandeling en belediging van vooral ambtenaren. Ook zijn er verdenkingen van diefstal, heling, steunfraude en gesjoemel met huursubsidie. Een aantal bewoners van de kampen heeft werkzaamheden van de overheid, zoals reparatie van het wegdek, onmogelijk gemaakt.

De woonwagenkampen zijn gevestigd aan de Bleiswijkseweg en Het Kalkwit in Zoetermeer. Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er al jaren klachten over het gedrag van sommige bewoners. “Het kamp aan de Bleiswijkseweg was niet eens toegankelijk meer. Als er bijvoorbeeld controleurs van de sociale dienst kwamen, werden die ogenblikkelijk bedreigd. Het was niet eens meer mogelijk er het wegdek te repareren. Men wenste er gewoon geen pottekijkers.”

Politie, justitie en de gemeente Zoetermeer hadden vorig jaar al een projectteam van dertien mensen ingesteld die de klachten moest onderzoeken. Het team kreeg daarbij medewerking van de Belastingdienst, de Douane, de milieudienst van de provincie, het ministerie van VROM, de dienst Omroepbijdragen en het energiebedrijf. Er zijn inmiddels 250 getuigenverklaringen opgenomen.

De politie hield bij de arrestaties de mobiele eenheid achter de hand, maar die hoefde niet in actie te komen. In de loop van de dag zou beslag worden gelegd op geld en goederen. (ANP)