Pleidooi voor verruiming quota; Van Aartsen stemt in met stop export

ROTTERDAM, 26 MAART.Minister Van Aartsen (Landbouw) vindt dat het besluit van het Permanent Veterinair Comité om een exportverbod in te stellen voor Brits rundvee, rundvlees en aanverwante produkten naadloos aansluit bij het Nederlandse standpunt. “Het is geheel conform onze inzet”, aldus een woordvoerder van Van Aartsen vanmorgen.

Staatssecretaris Terpstra (VWS) zei gisteren in het televisieprogramma Nova dat de Britten nu snel op orde op zaken moeten stellen. In Europa en daarbuiten moet volgens Terpstra het zekere voor het onzekere worden genomen, ondanks de dramatische consequenties voor Engeland.

Het is volgens de bewindsvrouw een taak van zowel de overheid als van de producenten om een adequate controle op het vlees uit te oefenen. “Ik durf te garanderen dat er in het Nederlandse vlees geen BSE zit”, aldus Terpstra.

Het Produktschap Vee en Vlees en Eieren respecteert de besluitvorming in Brussel. “Het exportverbod kan ertoe bijdragen om het vertrouwen van de consument in het product rundvlees terug te winnen.” De maatregelen zullen geen ernstige schadelijke gevolgen hebben voor de rundvleesbranche, aldus het PVV. Wel zijn er problemen te verwachten voor de kalverenhouders. “Zij zijn voor bijna 10 procent van hun productie afhankelijk van de invoer van nuchtere kalveren uit het Verenigd Koninkrijk”, zo stelt het PVV. Nederland voerde in 1995 circa honderdduizend kalveren in. Om de gevolgen van de invoerstop voor de sector te beperken, bepleit het produktschap ruimere importmogelijkheden van nuchtere kalveren uit Midden- en Oost-Europese landen. Voor de eerste helft van dit jaar is dit aantal voor de gehele Europese Unie vastgesteld op 89.000. Het quota voor de tweede helft moet nog worden vastgesteld. Het PVV gaat Van Aartsen in een brief oproepen zich in Brussel sterk te maken voor extra invoermogelijkheden van nuchtere kalveren uit niet EU-landen.

In Bretagne zijn gisteren op een boerderij 151 runderen geslacht, nadat BSE op het bedrijf was vastgesteld. Op een ander bedrijf wordt vandaag dezelfde maatregel genomen. In Frankrijk zijn sinds 1991 zestien gevallen vastgesteld, die allemaal worden toegeschreven aan Brits veevoer waarin dierkadavers was verwerkt.

De Zwitserse president Jean-Pascal Delamuraz heeft Duitsland en Oostenrijk er gisteren van beschuldigd de waarheid te verdraaien door een importverbod af te kondigen op Zwitsers rundvlees. Ook in Zwitserland is de afgelopen jaren BSE geconstateerd. Op de Zwitserse televisie noemde Delamuraz het verbod een regelrechte bescherming van de eigen markt.

British Airways heeft het Britse rundvlees inmiddels van de menu-kaart geweerd. In Costa Rica worden binnenkomende toeristen gecontroleerd op het bezit van Brits rundvlees.