Philips herstelt licht op zwakke effectenbeurs

AMSTERDAM, 26 MAART.De koers van Philps heeft zich vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs licht hersteld. Na de forse koersval van 7,20 gulden gisteren was er omstreeks het middaguur een dubbeltje winst voor Philips op 59,10 gulden.

AMSTERDAM President Timmer waarschuwde gistermiddag dat de winst van Philips in het eerste kwartaal aanzienlijk zal achterblijven bij de winst vorig jaar. De AEX-index van meest verhandelde fondsen noteerde aanvankelijk enkele punten verlies, maar boekte later op de ochtend enig herstel. Omstreeks het middaguur resulteerde een min van 0,28 punten op 527,20.

Evenals gisteren, toen er bijna 15 miljoen aandelen van eigenaar verwisselden werd er druk gehandeld in Philips. Met een omzet van bijna drie miljoen aandelen omstreeks het middaguur was Philips opnieuw het meest verhandelde fonds op het Damrak.

Bouwconcern Heijmans maakte vanmorgen bekend dat de netto winst in het afgelopen jaar met 66 procent is gestegen tot 32,7 miljoen gulden. bovendien ziet het bedrijf goede perspectieven in 1996. Het aandeel noteerde 7,10 gulden hoger op precies 106 gulden.

Heineken was opnieuw in trek met een winst van 2,30 gulden op 348,60. “Er is één koper in de markt, maar die kan geen verkopers vinden” aldus een handelaar. De bierbrouwer heeft al een aardige opmars achter de rug. Begin januari noteerde het bierfonds nog 285,50 gulden. De omzet in Heineken bleef met omstreeks honderdduizend stukken beperkt.

Het voorstel van kopieergigant Océ-van der Grinten om minder aandelen uit te geven dan door beleggers werd verwacht, viel goed bij de beleggers. Océ schoot in de ongeanimeerde markt omhoog tot 145 gulden, een winst van 4,30 gulden. Ook in Océ van der Grinten bleef de omzet beperkt.

Evenals Heineken heeft Océ, mede door de overname van de printerdivisie van Siemens-Nixdorf, een flinke stijging achter de rug. Begin dit jaar noteerde de kopieerfabrikant nog een koers van iets minder dan honderd gulden.

De uitgevers die gisteren nog zeer in trek waren, moesten vanmorgen over het algemeen iets terug. Wolters Kluwer - gisteren een van de sterkste stijgers - moest 2,50 gulden inleveren op 185 gulden. Elsevier noteerde omstreeks het middaguur onveranderd op 24,80 gulden. VNU moest een dubbeltje inleveren op 26,60 gulden.

KPN moest terrein prijsgeven mede door de slechte stemming onder andere Europese telecombedrijven. KPN liet 80 cent liggen op 66,10 gulden.

Op de Europese valutamarkten leek de rust vanmorgen teruggekeerd. Het pond sterling, dat gisteren nogal wat terrein moest prijsgeven noteerde bij opening van de handel 2,5205 gulden, iets boven de 2,5180 gulden aan het slot van de handel gisteren.

Ook de koers van de dollar vertoonde vanmorgen niet veel beweging op 1,6525 gulden. Later op de dag vergadert het marktcomité van de Amerikaanse centrale banken, maar handelaren verwachten geen verandering in de Amerikaanse rentetarieven.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week gisteren weinig overtuigend begonnen. De Dow Jones-index van de belangrijkste fondsen daalde met 7,22 punten tot 5643,86. De technologiefondsen deden het zeer matig.

TOKIO De koersen op de effectenbeurs van Tokio noteerden gisteren over het algemeen hoger. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen steeg met 99,33 punten tot 21.014,77.