Philips gekelderd na winstprognose

EINDHOVEN, 26 MAART. De netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening van Philips zal het lopende kwartaal 'aanzienlijk' achterblijven bij het resultaat over dezelfde drie maanden een jaar eerder. Dat heeft Philips-president Jan Timmer gistermiddag bekendgemaakt tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders in Eindhoven.

Hoewel de Philips-president niet wilde spreken van een 'paniektoestand', liet hij doorschemeren dat de slechte gang van zaken in de eerste maanden van 1996 effect kan hebben op het resultaat over het gehele boekjaar. “De onderneming zal zich tot het uiterste inspannen om te voorkomen dat de netto winst lager uitkomt”, aldus Timmer.

In reactie op de onheilstijding - aanzienlijk staat in gangbaar beursjargon voor 30 tot 45 procent - kelderde de koers van Philips met 7,20 gulden tot 59 gulden. Vanmorgen noteerde het aandeel 59,10 gulden.

Timmer baseert zijn prognose op gegevens over de eerste twee maanden van dit jaar. Met name de resultaten in Consumentenelektronica (Philips' grootste divisie) en Componenten en Halfgeleiders (Philips' meest winstgevende) laten volgens hem te wensen over. Consumentenelektronica zorgde vorig jaar voor 34 procent van Philips' 64,5 miljard gulden omzet, Componenten en Halfgeleiders was goed voor 55 procent van het 4 miljard gulden grote bedrijfsresultaat.

De terugval in consumentenelektronica wordt veroorzaakt door de voortdurende zwakke markt in Europa en de Verenigde Staten, verklaarde Timmer. De afnemende vraag naar personal computers drukt daarnaast op de winstgevendheid van pc-monitoren en halfgeleiders.

Bij de sombere prognose over het lopende kwartaal dient te worden aangetekend dat het elektronicaconcern vorig jaar een extreem goed eerste kwartaal kende. Tegenover dezelfde periode in 1994 was sprake van meer dan een verdubbeling van het netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening. De omzet nam in de eerste drie maanden van 1995 bovendien toe met een ongekende 7 procent.