Peking wijst overleg Taiwan van de hand

PEKING/TAIPEI, 26 MAART. China heeft vandaag een aanbod van Taiwan om een topconferentie te houden van de hand gewezen. Peking meent dat Taiwan streeft naar onafhankelijkheid en herhaalde dat dat doel eerst moet worden opgegeven.

Taiwan zal zelf “de deur moeten openen”, zo zei de Chinese woordvoerder van buitenlandse zaken, Shen Guofang, “de Taiwanese autoriteiten moeten hun activiteiten voor het creëren van een onafhankelijke staat opgeven.”. Een van die activiteiten is in de Chinese optiek de Taiwanese poging een zetel in de Verenigde Naties te krijgen. (In 1971 moest Taiwan zijn VN-zetel afstaan aan China.)

De Taiwanese krant China Express Times meldde vandaag overigens dat functionarissen van China en Taiwan onlangs, na de eerste militaire oefeningen van China voor de kust van Taiwan, in de Verenigde Staten overleg hebben gevoerd. De twee partijen zouden hebben “afgesproken” de crisis niet te laten escaleren. De krant beroept zich op bronnen in de regerende Kwomintang van Taiwan.

De Verenigde Staten hebben gisteren aangekondigd dat ze in de komende dagen beginnen hun marineschepen uit de wateren rond Taiwan terug te trekken. Dat heeft een functionaris van het ministerie van defensie in Washington meegedeeld.

Het vliegdekschip Independence, dat de afgelopen dagen ten oosten van Taiwan patrouillerde zal in de komende dagen terugkeren naar zijn basis in het Japanse Yokosuka. De met kernenergie aangedreven Nimitz, het andere vliegdekschip in de regio, blijft voorlopig in de buurt van Taiwan. De legerleiding zal zich dagelijks beraden over de aanwezigheid van de Nimitz.

(AP, Reuter)