Oprichter spelersbond dupe van conflict

DEN HAAG, 26 MAART. Karel Jansen heeft teleurgesteld kennis genomen van de mededeling dat hij niet meer gewenst is bij de VVCS, de spelersvakbond die hij zelf heeft opgericht. Het zit hem vooral dwars dat hij het slachtoffer is geworden van een conflict, waarin hij zegt part noch deel te hebben. Het bestuur van de VVCS maakte gisteren bekend dat de banden met de familie Jansen per onmiddellijke ingang worden verbroken.

Aanleiding is een artikel in het weekblad Elsevier waarin fiscaal adviseur Peter Baars van Rob Jansens Sport Promotion, de afgescheiden commerciële tak van de VVCS die de belangen behartigt van 55 Nederlandse topvoetballers, liet doorschemeren een aparte vakbond te willen oprichten. Deze organisatie zou zich vooral ten doel moeten stellen om de portretrechten van topspelers te beschermen. Karel en Rob Jansen bestempelen deze plannen echter als “luchtfietserij”.

In werkelijkheid gaat het om een conflict tussen de VVCS en Sport Promotion. Nadat Rob Jansen zich medio vorig jaar afscheidde met een commercieel managementsbureau, ontstond een strijd om de begeleiding van talentvolle voetballers als Kluivert, Reiziger en Davids. Deze spelers zijn formeel lid van de VVCS, maar zodra ze naar het buitenland gaan begeven ze zich op het terrein van Sport Promotion. De VVCS sloot immers een vijfjarig samenwerkingscontract af met Sport Promotion dat als een soort buitenlandbureau van de spelersvakbond moest gaan opereren.

Theo van Seggelen, directeur van de spelersvakbond, verwijt Rob Jansen dezelfde onoirbare methoden toe te passen als de malafide makelaars tegen wie de VVCS jarenlang strijd heeft geleverd. Van Seggelen werd vorige week ontmaskerd als het 'lek' naar ondermeer het weekblad Voetbal International. Daardoor kwamen regelmatig stukken met vertrouwelijke informatie over VVCS, Sport Promotion én spelers naar buiten. Het bestuur van de spelersvakbond blijft Van Seggelen echter onverkort steunen. En daarmee wordt ook het vertrouwen uitgesproken in contractbegeleiders als Sigi Lens en Peter Gerards die volgens Rob Jansen te licht zijn om toptransfers af te sluiten.

Karel Jansen heeft de afgelopen maanden in zijn rol als adviseur geprobeerd de band tussen Sport Promotion en de VVCS in stand te houden. Zijn voorstellen werden echter ook naar buiten gebracht. Zoals een brief waarin een financiële vergoeding ter sprake kwam wanneer een professionele contractbegeleider van de VVCS een speler overdraagt aan Sport Promotion. “Dit was niet meer dan een suggestie”, aldus Jansen. “Het moest intern nog ter discussie komen.”

De man die bijna zijn hele leven heeft gegeven aan de belangenbehartiging van profvoetballers kreeg gisteren in een vergadering van het contractspelersfonds, waarvan hij nog bestuurslid is, te horen dat op zijn adviseurschap geen prijs meer wordt gesteld. “Terwijl ik buiten het conflict sta tussen Sportpromotion en de VVCS”, meent Jansen senior. “Ik vind het unfair dat één persoon het slachtoffer is geworden van deze machtsstrijd. Als Van Seggelen van het contract met Sport Promotion af wil, moet hij mij er buiten houden.”

Jansen werd twee weken geleden op het VVCS-gala gehuldigd wegens zijn verdiensten voor de vakbond die hij 35 jaar geleden oprichtte en opbouwde. Uit de handen van Ronald Koeman, die niet wordt bijgestaan door de Jansens of de VVCS, ontving hij namens de profvoetballers een vakantiereis. Jansen: “Het houdt mij vooral bezig hoe de spelers over deze ontwikkeling denken. De waardering die Ronald Koeman heeft uitgesproken op het gala, zegt voorlopig genoeg.”