Nusse, Brink voor rechtbank wegens fraude, Geen aanklacht witwassen

ROTTERDAM, 26 MAART. R. Nusse en E. Brink, twee voormalige directeuren van het effectenhuis Nusse Brink, moeten op 23 april voor de Amsterdamse rechtbank terechtstaan wegens verduistering van obligaties en wegens faillissementsfraude.

H. Misdorp, het derde directielid van het effectenhuis dat in 1993 ten onder ging, zal door justitie niet worden vervolgd. De voormalige directeuren van Nusse Brink werden door justitie ook verdacht van het witwassen van geld voor drugshandelaren. De verdenking van heling - de juridische term voor witwassen - is echter niet in de dagvaarding opgenomen. Eén van de belangrijke betrokkenen bij de witwaspraktijken, de drugshandelaar Michael Vane, werd in november 1993 vermoord aangetroffen in een uitgebrande auto.

De verduistering waarvoor Nusse en Brink terechtstaan heeft betrekking op een dollarobligatie van ongeveer 800.000 gulden die Nusse Brink in 1993 in onderpand gaf aan de zakenbank MeesPierson. Die obligatie, later verkocht door schuldeiser MeesPierson, was geen eigendom van Nusse Brink. MeesPierson verloor per saldo 2,2 miljoen gulden op haar kredieten aan Nusse Brink.

Het justitieel onderzoek in de zaak Nusse Brink loopt sinds curator R.J. graaf Schimmelpenninck in augustus 1993 - kort na het faillissement - aangifte deed bij de politie van verduistering en bedrieglijke bankbreuk. Bedrieglijke bankbreuk is de juridische term voor faillissementsfraude, malversaties die tot gevolg hebben dat de schuldeisers benadeeld worden. De Amsterdamse effectenbeurs heeft de drie directeuren van Nusse Brink voor het leven uitgesloten van functies in de effectenhandel.

Naar aanleiding van de zaak Nusse Brink loopt een onderzoek van de vaste Kamercommissie van Financiën naar het toezicht door en de zelfregulering van de Vereniging voor de Effectenhandel, zoals de beurs formeel heet. Zo was beursvoorzitter drs. B.F. Baron van Ittersum al in 1991 op de hoogte van de problemen bij Nusse Brink. De fractiespecialisten in de Tweede Kamer zullen de komende maanden een aantal direct betrokkenen in de zaak Nusse Brink horen.

De ondergang van Nusse Brink heeft verschillende partijen op de Amsterdamse effectenbeurs miljoenenverliezen bezorgd. Voormalig premie- en effectenhandelaar F. van den Broek, die bij het bankroet zijn baan verloor, heeft een schadeclaim ingediend bij de Vereniging voor de Effectenhandel. Van Meer James Capel, een effectenhuis dat via dochteronderneming Van den Broek 4,6 miljoen gulden heeft verloren bij de ondergang van Nusse Brink, heeft een schadeclaim nog in overweging.

Het justitieel onderzoek wegens misbruik van voorwetenschap tegen voormalig financieel directeur L. d'H. van Medicopharma is ten einde. Het openbaar ministerie kwam deze zaak op het spoor in het onderzoek naar Nusse Brink. Justitie heeft onvoldoende aanleiding gevonden de zaak voor de rechter te brengen.

    • Michiel van Nieuwstadt