Netto winst Océ stijgt met 30 pct

ROTTERDAM, 26 MAART.De netto winst van Océ van der Grinten (kopieerapparten) is in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar (december, januari, februari) met 30 procent gestegen tot 27,4 miljoen gulden. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt, samen met nieuwe details van de financiering van de overname ter waarde van ruim 900 miljoen gulden van de printerdivisie van het Duitse bedrijf Siemens Nixdorf.

Océ gaat in de eerste helft van april via ABN Amro 2,6 miljoen nieuwe gewone aandelen uitgeven (verwachte opbrengst op basis huidige beurskoers 360 miljoen gulden). Het bedrijf zal ook, zoals eerder aangekondigd, 5 miljoen zogeheten cumulatief preferente aandelen uitgeven bij beleggers tegen een koers van 25 gulden per stuk. Dit zijn aandelen met een vast, hoog dividend dat bij voorrang boven andere beleggers moet worden betaald.

De verwachting in financiële kringen is dat deze preferente aandelen zullen worden gekocht door Nederlandse banken en verzekeraars.

Océ zei dat de rest van de overnamesom betaald wordt door rentedragende leningen op te nemen. Op 16 april moeten aandeelhouders zich uitspreken over een wijziging van de statuten van de vennootschap die nodig is voor de uitgifte van de preferente aandelen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers vanochtend opgetogen. De koers van de aandelen van Océ steeg met 4,10 gulden naar 144,80 gulden.

De plaatsing van preferente aandelen is de laatste weken populair in het Nederlandse bedrijfsleven. Gisteren hebben ook chemiebedrijf DSM en kabelfabrikant NKF hun eerder aangekondigde verkoop van preferente aandelen afgerond.

De preferente aandelen van DSM zijn gekocht door de Britse verzekeraar Commercial Union, als dochter van Delta Lloyd, met een belang van 8,7 procent, door Aegon (aandelenbelang 6,3 procent), Rabobank (aandelenbelang van 5,5 procent) en ABN Amro (5,1 procent).

De preferente aandelen van NKF zijn in handen gekomen van ABN Amro, Aegon en Rabobank. De uitgiftekoers van de effecten is 296 gulden per stuk. Hoe groot de belangen van de drie nieuwe aandeelhouders zijn, kon een woordvoerder van ABN Amro vanochtend niet zeggen.

Océ-van der Grinten maakte in het bericht over het eerste kwartaal verder bekend dat de omzet in het eerste kwartaal met 11 procent is gegroeid naar 774 miljoen gulden.

Zonder wisselkoerseffecten zou de omzet met 14 procent zijn gestegen.

De netto winst per aandeel kwam uit op 1,68 gulden, tegenover 1,29 gulden in dezelfde periode in het vorig boekjaar.