Kroaat toch niet naar tribunaal

ZAGREB, 26 MAART. De Kroatisch-Bosnische generaal Tihomir Blaskic weigert alsnog, alle eerdere toezeggingen ten spijt, naar Den Haag te komen om zich ter beschikking te stellen van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië.

De verdediger van de generaal, Zvonimir Hodak, maakte gisteren in Zagreb duidelijk dat Blaskic niet naar Den Haag komt, hoewel hij wel had beloofd dat op 29 maart te zullen doen. Volgens Hodak heeft Blaskic zich bedacht omdat het tribunaal de voorwaarden, waaronder Blaskic bereid was zich ter beschikking van het tribunaal te stellen, heeft gewijzigd. Blaskic had een aantal voorwaarden verbonden aan zijn komst naar Den Haag. Zo zou hij niet samen met twee Bosnisch-Servische verdachten in de gevangenis van Scheveningen willen worden opgesloten en zou hij een eventuele straf in Kroatië willen uitzitten. Hodak zei dat het tribunaal gisteren had laten weten dat Blaskic in Den Haag voor de duur van het onderzoek huisarrest krijgt, dat hij geen contact mag onderhouden met zijn verdedigers en advocaten en dat hij de Nederlandse bewakers die hem 24 uur per etmaal moeten afschermen, zelf zou moeten betalen. “Die voorwaarden zijn absoluut onaanvaardbaar en in strijd met wat openbaar aanklager Goldstone had toegezegd”, aldus Hodak.

Blaskic had de afgelopen weken laten weten zich onschuldig te achten en naar Den Haag te willen komen om dat te bewijzen. Nog vorige week beloofde de Kroatische president Tudjman dat Blaskic zich ter beschikking van het tribunaal zal stellen. De internationale gemeenschap heeft Tudjman maandenlang onder druk gezet om hem ertoe te brengen, met het tribunaal mee te werken. Hodak herhaalde gisteren dat de generaal “overtuigend bewijs” heeft onschuldig te zijn.

De 35-jarige Blaskic, voormalig stafchef van het leger van de Bosnische Kroaten, wordt door het tribunaal verdacht van oorlogsmisdaden tegen Bosnische moslims tijdens de oorlog tussen de Kroaten en de moslims in Bosnië, in 1993 en 1994. Hij werd in november vorig jaar door het tribunaal in staat van beschuldiging gesteld. Eén dag nadat dat gebeurde, werd hij door Tudjman bevorderd en op een hoge functie in het Kroatische leger geplaatst. (AFP, Reuter, AP)