Kasparov: computer wellicht ooit beste schaker

AMSTERDAM, 26 MAART. Wereldkampioen schaken Garry Kasparov wil in de toekomst een computer naast zijn bord als hulpmiddel om blunders te voorkomen. “Het klassieke schaken zoals we dat nu kennen, zal terrein verliezen”, zegt Kasparov, die deze week in Amsterdam het VSB-toernooi speelt. “Het is commercieel niet meer interessant. Snelschaken wordt belangrijker. En ik ben een groot voorstander van het schaken van mens plus machine tegen mens plus machine. Schaken met een kleine computer als hulpmiddel. Dan blijft inzicht en creativiteit noodzakelijk en worden blunders vermeden. Ik denk dat deze versie van het spel bijzonder populair zal worden.

“Het schaken heeft zich de afgelopen tien jaar meer ontwikkeld dan in de tweeduizend jaar daarvoor. Het is nu een volledig wetenschappelijk spel. Je kan je niet meer bewegen zonder een data-base met honderdduizenden partijen en analyses. Een gemiddelde speler weet nu meer dan Bobby Fischer twintig jaar geleden. Er is een nieuwe sport ontstaan.”

Kasparov verloor op 10 februari een partij van het computerprogramma Deep Blue. “Ik sluit niet meer uit dat er ooit een computer wereldkampioen zal zijn.”