Griekenland blijft EU-geld voor Turkije blokkeren

BRUSSEL, 26 MAART. De Turkse handreiking in het geschil met Griekenland over de rechten in de Egeïsche Zee heeft Athene vooralsnog niet aangezet tot meer toegeeflijkheid. Griekenland blijft weigeren eerder toegezegde gelden van de Europese Unie voor Turkije vrij te geven. Een voor vandaag in Brussel geplande bijeenkomst tussen de EU en Turkije is daarom gisteravond afgeblazen.

De EU en Turkije sloten vorig jaar een douane-unie. Krachtens die overeenkomst krijgt Turkije financiële steun van ruim 780 miljoen gulden. Daarnaast mag Turkije in de periode tot 1999 nog eens rekenen op EU-steun ter waarde van ruim 2 miljard gulden in het kader van het Europese Middellandse-Zeebeleid. Maar beide geldstromen worden geblokkeerd door Griekenland.

Volgens de Turkse premier Mesut Yilmaz is zijn regering bereid tot een dialoog zonder voorwaarden vooraf en wil zij het geschil met Griekenland over de Egeïsche Zee eventueel voor het Internationale Gerechtshof brengen. Maar gisteravond, tijdens een bijeenkomst van de EU-ministers, liet de Griekse minister Pangalos weten dat Turkije alle toezeggingen op papier moet vastleggen, daarmee impliciet bevestigend dat het conflict er één is tussen Turkije en de hele Unie.

Die opstelling van Griekenland zette gisteravond ook binnen de EU kwaad bloed. Traditioneel hebben de noordelijke lidstaten al veel moeite met de houding van Griekenland, maar nu was er ook veel weerstand te bespeuren bij de andere zuidelijke lidstaten. Onder andere Spanje verwijt Griekenland dat door zijn blokkade de uitvoering van het totale Middellandse-Zeeprogramma ernstige vertraging oploopt. De EU-ministers konden gisteravond niet anders concluderen dan dat een eensgezinde politieke reactie op het gebaar van de Griekse regering onmogelijk was.