Franse grens blijft dicht om drugs te weren

LEUVEN, 26 MAART. De Franse regering distantieert zich van de omschrijving 'narco-staat', die in een Frans rapport voor Nederland wordt gebruikt. Uit onvrede met het Nederlandse drugsbeleid wil Frankrijk wel de grenscontroles met België en Luxemburg handhaven, terwijl de controles aan de grenzen met Spanje en Duitsland worden opgeheven.

De Franse onderminister van Europese zaken, Michel Barnier, heeft gisteravond in Leuven, tijdens een bijeenkomst van de landen die zijn aangesloten bij het Verdrag van Schengen, bekendgemaakt dat Parijs de controles aan de noordgrenzen zal handhaven.

Als formele reden geeft Parijs daarvoor dat er eerst afspraken moeten worden gemaakt met België en Luxemburg over mobiele grenscontroles en dat er vooruitgang moet worden geboekt in het 'drugsdossier'. Het verdrag van Schengen omvat de opheffing van de onderlinge grenzen.

Volgens de Nederlandse staatssecretaris voor Europese Zaken, Michiel Patijn, kon minister Barnier desgevraagd niet aangeven welke vooruitgang in het drugsdossier moet worden geboekt, voordat Parijs ook de controles aan de noordgrenzen opheft. “Hij zei dat het op hoog niveau gevoelig ligt in Frankrijk”, aldus de staatssecretaris.

In de Franse senaat verklaarde Barnier vanmorgen dat het Verdrag van Schengen ontoereikend is en dat aanvullende maatregelen nodig zijn. Adequate oplossingen om drugshandel en terrorisme tegen te gaan kunnen volgens Barnier alleen in het kader van de Europese Unie gevonden worden.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) reageerde scherp op het Franse voornemen de controles aan de noordgrenzen te handhaven. Hij waarschuwde zijn Franse ambtgenoot Hervé de Charette dat het besluit bij Nederland “heel slecht zal vallen”. Het “zal het klimaat niet verbeteren”, aldus Van Mierlo. De Charette verklaarde dat de Franse regering zich distantieert van de term 'narco-staat', die de Franse senator Paul Masson bezigt in een vorige week verschenen rapport over het Nederlandse drugsbeleid, dat in opdracht van de Franse regering is geschreven. De relatie tussen Frankrijk en Nederland is de laatste maanden ernstig verstoord door aanhoudende Franse kritiek op het Nederlands drugsbeleid.

Pagina 6: Patijn positief over een jaar Schengen ondanks ruzie over drugspolitiek

Patijn verklaarde dat de Belgische en de Luxemburgse bewindslieden 'pisnijdig' waren over het Franse besluit. De Belgische minister van binnenlandse zaken, Johan vande Lanotte, vroeg Barnier of hij het goed begrepen had dat België en Luxemburg moeten opdraaien voor Benelux-solidariteit. Vande Lanotte zou vanmiddag een verklaring afgeven over het Franse besluit.

Ondanks de Franse handhaving van de grenscontroles, verklaarde Patijn***