Executie in Bahrein 'is in feite moord'

MANAMA, 26 MAART. In Bahrein is vanochtend een man terechtgesteld die ter dood was veroordeeld wegens moord op een politieman in het kader van de huidige anti-regeringsprotesten. Oppositiegroepen noemden de dood van Isa Qambar, een 29-jarige shi'iet, een “politieke moord”. Zij waarschuwden dat de executie, de eerste in Bahrein in 20 jaar, de onrust in de Arabische Golfstaat slechts zal doen toenemen.

Qambar werd samen met acht anderen beschuldigd van moord op de politieman, die in maart 1995 doodgeslagen werd teruggevonden. Hij werd ter dood veroordeeld, en zijn doodvonnis werd vorige week door het Hooggerechtshof bevestigd. De emir van Bahrein, sjeik Isa bin Sulman al-Khalifa, maakte geen gebruik van zijn bevoegdheid om het vonnis in een gevangenisstraf om te zetten.

Bahrein is sinds vijftien maanden toneel van politieke onrust die gepaard gaat met bomaanslagen en brandstichtingen, onder andere in hotels. Daarbij kwamen recentelijk zeven Bengalen om het leven. Sjeik Isa stelde de schuldigen zondag nog zware straffen in het vooruitzicht.

Shi'itische oppositiegroepen ageren voor democratische hervormingen en verbetering van de sociaal-economische positie van de shi'itische onderlaag in het door sunnieten geregeerde land. Shi'ieten maken de meerderheid van de bevolking uit.

De vanuit Londen opererende Bahrein Vrijheidsbeweging veroordeelde de executie vanochtend als “politiek gemotiveerd”. De groep onderstreepte dat de terechtstelling geen eind zal maken aan de campagne tegen de regering, en de gewelddadigheden juist kan verergeren. Het radicalere Islamitisch Front voor de Bevrijding van Bahrein heeft vorige week al gedreigd het geweld op te voeren als Qambar zou worden geëxecuteerd. (Reuter, AP)