Ex-minister Italië had banden met misdaad

ROME, 26 MAART. De Italiaanse oud-minister Giacomo Mancini, een hoofdrolspeler in de naoorlogse politiek, is gisteren tot drieëneenhalf jaar veroordeeld wegens banden met de 'ndrangheta, de misdaadbendes in de Zuiditaliaanse regio Calabrië.

Het is voor het eerst dat een oud-minister wordt veroordeeld wegens samenwerking met de mafia. Er lopen nog mafiaprocessen tegen de voormalige bewindslieden Paolo Cirino Pomicino en Calogero Mannino en tegen zevenvoudig oud-premier Giulio Andreotti. Het proces-Andreotti is vertraagd wegens ziekte van een rechter.

De 79-jarige Mancini is een voormalige topman van de socialistische partij. Hij is verscheidene keren minister geweest, was parlementslid van 1948 tot 1987 en is in 1985 en in 1993 gekozen tot burgemeester van de stad Cosenza. Die functie moet hij neerleggen, want het vonnis verbiedt hem vijf jaar lang een openbare functie te bekleden.

Mancini is door de rechtbank van de Calabrese stad Palmi veroordeeld omdat die bewezen achtte dat hij jarenlang relaties heeft onderhouden met verschillende bendes van de 'ndrangheta, die veel minder hiërarchisch is georganiseerd dan de Siciliaanse mafia.

Wegens zijn hoge leeftijd is de drieënhalf jaar voorwaardelijk, maar Mancini zal wel een jaar lang worden gecontroleerd door de politie. De veroordeling van Mancini is gebaseerd op verklaringen van een tiental pentiti, spijtoptanten van de mafia. Volgens Mancini zijn dit onbetrouwbare moordenaars die door communistische openbare aanklagers in slechte gevangenissen zijn gezet en napraten wat hen wordt ingefluisterd in de hoop op overplaatsing en strafvermindering.

“Ik geloof niet dat ik beroep zal aantekenen, ik ben het niet van plan, want ik heb geen vertrouwen in deze justitie,” zei Mancini nadat het vonnis was voorgelezen. Volgens hem heeft openbare aanklager Salvatore Boemi bewust andere verdachte politici laten lopen. “Ze hebben nooit de politici onderzoekt die zich hebben verrijkt,” zei Mancini. “Er bestaan geen mafiadelicten zonder verrijking.”

Mancini geldt als van de socialistische onderkoningen van Zuid-Italië. Hij is in 1970 gekozen tot secretaris van de socialistische partij en heeft zes jaar daarna de benoeming van Bettino Craxi tot partijleider geregeld. Craxi, een hoofdrolspeler in de corruptieschandalen, zit nog steeds in een villa in de Tunesische badplaats Hammamet. De complicaties in zijn suikerziekte, die tot een begin van gangreen in zijn voet leidden, zijn niet zodanig dat hij moet worden overgebracht naar een Europees ziekenhuis.