Brief naar Eerste Kamer; Kabinet vraagt senaat om steun voorstel Tommel

DEN HAAG, 26 MAART. Het kabinet heeft de Eerste Kamer dringend opgeroepen akkoord te gaan met een wetsvoorstel dat de positie van huurders bij huurverhogingen moet versterken.

In een brief maakte staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) de senatoren gisteravond duidelijk dat het kabinet “sterk hecht” aan aanvaarding van het voorstel.

Vorige week bleek bij de behandeling van het wetsvoorstel in de senaat dat regeringspartij VVD en oppositiepartij CDA tegen het wetsontwerp zijn. Zij vormen samen een meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de PvdA-fractie heeft bedenkingen tegen het voorstel van de D66-bewindsman. De Tweede Kamer stemde eerder dit jaar unaniem in met het voorstel.

Tommel wil dat verhuurders met ingang van dit jaar worden verplicht overleg te voeren met de huurders alvorens ze een huurverhoging boven een bepaald percentage mogen aanzeggen. Voor dit jaar, zo besloot de Tweede Kamer, zou dit gelden voor huurverhogingen per 1 juli van meer dan 2,8 procent. Deze verplichting zou verhuurders moeten aansporen een gematigd huurbeleid te voeren. Een verhuurder die geen zin heeft in overleg kan hieraan ontkomen door bijvoorbeeld een huurverhoging van minder dan 2,8 procent aan te zeggen.

Volgens de VVD- en CDA-fractie levert de nieuwe wet veel extra administratieve rompslomp op voor verhuurders. De staatssecretaris erkent dat zijn wetsvoorstel leidt tot “enige extra regulering”, maar wil dit tegengaan met standaard-formulieren, zo schrijft hij in zijn brief.

De woordvoerders van VVD en CDA, de senatoren P. de Beer en J. Baarda, vrezen bovendien dat invoering per 1 juli, zoals Tommel aanvankelijk wilde, niet meer op een verantwoorde wijze mogelijk is. Tommel benadrukt echter dat de huursector al veel voorbereidingen heeft getroffen om een goede en snelle invoering van de wet mogelijk te maken. Maar door de opgelopen vertraging zal het wetsvoorstel niet van toepassing zijn bij de huurverhoging van dit jaar.

In zijn brief wijst Tommel de senatoren erop dat de Tweede Kamer unaniem akkoord is gegaan met het voorstel. Wel heeft de Tweede Kamer het oorspronkelijke percentage van 3,8 voor dit jaar aangepast naar 2,8. Tommel ging daar schoorvoetend mee akkoord. Omdat de regeling zeker niet meer per 1 juli in kan gaan, kondigt Tommel in de brief nu aan dat hij het percentage weer ter discussie wil stellen.