VVD-spot verminkt

Kijken kiezers niet meer op van negatieve uitingen van VVD-voorlieden over minderheden? Of worden televisiespotjes van politieke partijen gewoon slecht bekeken? In elk geval werd de VVD op 13 februari niet overspoeld door woedende reacties van televisiekijkers na een toch opmerkelijke uitzending in het kader van de zendtijd van politieke partijen. Het spotje bevatte een gefilmd portret van de liberale vice-premier Hans Dijkstal.

Op het moment dat de kijker kon zien hoe Dijkstal, op werkbezoek in Almelo, het plaatselijke steunpunt minderheden binnenstapte, verschenen enkele opvallende teksten onderin het beeld. Islamieten zouden intolerant zijn en mede-moslims die tot een ander geloof willen overgaan, bestraffen met verstoting uit de gemeenschap.

Betrof het hier een uitspraak van de minister van Binnenlandse Zaken en als zodanig coördinerend minister van minderhedenzaken? De geschrokken VVD-voorlichter Ernst van Splunter die het filmpje had helpen maken, wist wel beter. Hij vermoedde een technische fout, een gedachte die werd bevestigd na een haastig telefoontje naar Hilversum. Voorafgaand aan de VVD-uitzending had de IKON een reportage vertoond over koptische christenen in Egypte. De anti-islamitische uitlating was afkomstig van een van hen. Door een vreemd toeval had de ondertitelingsmachine de gewraakte tekst nog een keer geproduceerd, en wel in de daaropvolgende VVD-uitzending. Het commissariaat van de media achtte het VVD-spotje dermate aangetast dat de liberalen het portret van Dijkstal gratis en voor niks nog een keer mogen uitzenden.

    • Kees Versteegh