Vroegere heerser van Benin terug

COTONOU, 25 MAART. De vroegere marxistische heerser over Benin, de wedergeboren christen Mathieu Kérékou, heeft de tweede vrije presidentsverkiezingen in het land gewonnen. Kérékou (62) versloeg president Nicéphore Soglo met 52,49 tegen 47,51 procent van de stemmen, aldus de voorlopige uitslagen die gisteren door het Constitutionele Hof in Cotonou werden bekendgemaakt. Het Hof moet de uitslagen nog bekrachtigen hangende eventuele protesten van Soglo. Ex-generaal Kérékou heerste van 1972, toen hij via een militaire coup aan de macht kwam, tot 1990 met ijzeren vuist over Benin (West-Afrika, 5 miljoen inwoners). Van het begin af aan toonde hij zich echter goed in staat zich aan de wisselende omstandigheden aan te passen. In 1974 omarmde hij het marxisme, waarbij hij open stond voor andere opties. “Een piloot kan zijn vliegtuig vanuit elke richting, oost of west, laten landen en er zijn verschillende manieren om een vliegtuig naar het vliegveld te manoeuvreren”, zei hij in 1985. “Wij revolutionairen hebben begrepen dat de macht in de stembus zit en niet door de loop van een geweer komt”, zei Kérékou dezer dagen, aan het eind van zijn verkiezingscampagne. (Reuter, AFP)